China lansează o „bătălie cibernetică feroce” împotriva Rusiei cu o nouă campanie de malware

Vladimir Putin si Xi Jinping
Vladimir Putin si Xi Jinping
28 aprilie 2022, 11:41

În prezent, China nu a condamnat Rusia pentru acțiunile sale militare în Ucraina,  dar pare că își modifică conduita cibernetică ca răspuns la această chestiune,  relatează The Register, citat de The Sun.

Cercetătorii companiei americane de securitate cibernetică Secureworks au declarat într-un raport: „Războiul din Ucraina a determinat multe țări să-și desfășoare capacitățile cibernetice pentru a obține informații despre evenimentele globale, mașinațiunile politice și motivațiile. „Această dorință de conștientizare a situației se extinde adesea la colectarea de informații de la aliați și „prieteni””.

Grupurile chineze s-au infiltrat pe servere cu un document captivant scris în engleză, susțin cercetătorii de securitate. Odată deschis, documentul-momeală instalează trei fișiere rău intenționate suplimentare. Parte a schemei este o inițiativă malware numită PlugX care oferă hackerilor „acces la gazda compromisă pentru a extrage informații sensibile ale sistemului, a încărca și descărca fișiere și a executa comenzi de la distanță”, potrivit companiei de securitate cibernetică.

Programele precum PlugX sunt denumite „troieni de acces la distanță” sau RAT-uri și oferă hackerilor controlul asupra unui dispozitiv.

O serie de indicii i-a condus pe cercetătorii americani la grupul de hackeri afiliat chinezilor, responsabil pentru atacul asupra Rusiei.

Cercetătorii au stabilit că atacurile împotriva Rusiei sunt concepute în mod similar cu cele care au afectat Vaticanul în 2020. Experții atribuie ambele atacuri cibernetice acelorași autori chinezi.

Scena globală este plină de tensiuni, după anunțul privitor la viitoarea vizită a secretarului de stat american Antony Blinken și ministrului Apărării Lloyd Austin în capitala Ucrainei, Kiev.

Poziționarea cibernetică a Chinei față de vecinul său tensionează și mai mult relația diplomatică deja complicată a celor două state.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite