China speră că deplasarea premierului nipon în Ucraina să ajute la ”răcorirea situaţiei” şi ”nu opusul”

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing Wang Wenbin / captura video
Purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing Wang Wenbin / captura video
21 martie 2023, 11:36

Oficialul chinez a apreciat că întreaga comunitate internaţională trebuie ”să se menţină pe direcţia corectă de a căuta pacea” şi ”de a promova discuţiile care să creeze condiţiile necesare pentru o soluţionare politică a ‘crizei’ din Ucraina”.

Kishida călătoreşte marţi în Ucraina pentru a se reuni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat în cursul dimineţii Ministerul de Externe din Japonia.

Vizita liderului nipon în Ucraina coincide cu cea a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Se aşteaptă ca, după vizita în Rusia, Xi să discute cu Zelenski, cu toate că Occidentul priveşte cu scepticism tentativele de mediere ale Chinei, notează Agerpres.

În discuţiile purtate luni la Moscova, Xi i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că ”majoritatea ţărilor sprijină detensionarea” în privinţa ”conflictului” din Ucraina, a transmis marţi MAE chinez într-un comunicat.

”Doresc să fie promovate pacea şi dialogul şi nu sunt de acord să se pună şi mai multe paie pe foc”, a declarat Xi în timpul celor patru ore şi jumătate de discuţii cu Putin, potrivit comunicatului citat.

China, care se opune sancţiunilor împotriva Rusiei deoarece, în opinia sa, ”nu rezolvă problemele”, a emis recent un document de luare de poziţie în care a cerut ”o soluţie politică” la război, propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan ”agresorul şi victima” agresiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă