Chirurgia toracică, operație în premieră. Șanse de recuperare rapidă și mai puțină durere pentru bolnavii cu cancer. Pacienții pot scăpa de tumori printr-o incizie de doar patru centimetri

18 octombrie 2022, 16:30

Medicul spaniol Diego Gonzales Rivas, un inovator în chirurgia toracică, a reuşit și prima operație din lume făcută cu robotul printr-o singură incizie, fără ca pacientul să fie intubat. Bolnavul cu cancer pulmonar pe care l-a operat astfel, săptămâna trecută, în Germania, la Hanovra, este bine și a plecat deja acasă.

dr. Diego Gonzales Rivas, medic inovator în chirurgia toracică robotică: Reduci riscurile cu tubul în trahee. E mai puţină presiune în plămâni, o recuperare mai rapidă. E o tehnică pe care am dezvoltat-o anul trecut, în Spania, pentru prima oară în lume. Facem o incizie de patru cm și introducem braţele robotului. Pacientul e mai bine. Mai puțină durere, recuperare mai rapidă pentru că este doar o incizie, cu cele mai bune rezultate.

După operaţie, pacientul se trezeşte imediat şi poate să meargă mai repede.

Chirurgul spaniol face echipă cu românul care a introdus la noi în țară chirurgia toracică robotică.

dr. Mugurel Bosînceanu, specialist în chirurgie toracică robotică: Este o inovație a inovaţiei. Noi am îmbunătățit tehnica robotică concentrând cele cinci incizii ale robotului într-o singură incizie de 4 cm, nereducând complexitatea. În cursul unei intervenţii robotice uniportale pacientul pierde echivalentul unei seringi de sânge, 20 de ml, comparativ cu chirurgia clasică unde pierderile de sânge se cifrează la sute de ml.

În mod normal, la o operaţie robotică se fac 4-5 incizii, dar medicii pot scoate tumorile din plămâni doar printr-o mică tăietură. Agresiunea asupra pacientului este minimă, faţă de tăietura clasică de pe piept, cea mai dureroasă din chirurgie.

dr. Diego Gonzales Rivas, medic inovator în chirurgia toracică robotică: Am inventat această tehnică în 2010, prin toracoscopie. Apoi am călătorit în peste 125 de țări să operez şi să-i învăţ şi pe alții. Anul trecut, tehnica s-a răspândit în lume. S-au făcut mii de astfel de intervenții. Anul trecut, am inventat tehnica aceasta cu robotul. E un interes uriaş în toată lumea.

După o zi sau două de la o astfel de intervenţie în care scapă de tumoara la plămâni, pacientul poate să plece acasă pe picioarele lui, iar într-o săptămână, chiar mai puțin, poate reveni la viața normală, spun medicii.

Chirurgi de pe toate continentele au venit la Bucureşti să înveţe noua tehnică de la cei care au aplicat-o cel mai des.

dr. Francisco Tarrazzi, specialist în chirurgie toracică, SUA: Dr. Diego este un pionier în chirurgia toracică, este în avanpostul chirurgiei minim-invazive şi dezvoltă această nouă tehnică. Vrem să o explorăm şi noi. Poate o adoptăm şi noi în viitorul apropiat. Mai puțină durere, recuperare mai rapidă.

În România, chirurgia robotică nu este decontată. Astfel de intervenţii costă şi 15 mii de euro, mult mai puţin însă decât peste hotare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite