Cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat

Nicolae Ciucă premierul desemnat
Nicolae Ciucă premierul desemnat
21 octombrie 2021, 08:51

Nicolae Ciucă are 54 de ani și este membru PNL din octombrie 2020. În decembrie 2020 a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.

S-a scris despre el că are o relația bună cu președintele Iohannis.

Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Nicolae Ciucă este fost Șef al Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. A ajuns în această funcție în 2015. În 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu PSD.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan și Antica Babilonia, Irak.

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă.

În 2019, PSD, prin premierul de atunci, Viorica Dăncilă, și fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a contestat prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major, decisă de Klaus Iohannis, ceea ce a declanșat încă un război între președinte și social democrați.

Justiția a decis însă că Nicoale Ciucă poate rămâne în funcție. La sfârșitul anului devenea ministru al Apărării în cabinetul Orban, la solicitarea expresă a președintelui Iohannis. Nicolae Ciucă mărturisea atunci, că, trecând în rezervă, a luat cea mai grea decizie din carieră. Și adăuga: noi, militarii, nu suntem obișnuiți cu jumătate de măsură.

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au o relație strânsă. Când Ludovic Orban a demisionat din fruntea guvernului ca urmare a rezultatului PNL la alegerile parlamentare, a fost numit premier interimar. A îndeplinit această funcție până când guvernul Cîțu s-a instalat la Palatul Victoria. În toamna anului trecut, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL, după care a devenit senator liberal de Dolj. La ultimul congres al PNL a devenit vicepreședinte pe probleme de apărare și siguranță națională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite