Ciocniri la Londra și Paris între manifestanții care încercau să pătrundă în ambasadele Iranului și poliție

Proteste violente la Ambasadele Iranului
Proteste violente la Ambasadele Iranului
25 septembrie 2022, 22:38

Această a doua manifestaţie consecutivă în două zile la Paris a denunţat moartea în detenţie a lui Mahsa Amini, de 22 de ani, arestată pe 13 septembrie de poliţia moravuri pentru „portul inadecvat al vestimentaţiei”.

Plecată din piaţa Trocadero, coloana s-a îndreptat spre Ambasada Iranului. Manifestanții au scandat sloganuri precum „Femeie, viaţă, libertate!”, un ecou al celor din Iran, sau „Franţa, ajunge cu tăcerea”.

Participanţii i-au reproşat în special preşedintelui francez Emmanuel Macron că i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, cu prilejul întâlnirii lor de pe 20 septembrie, din marja Adunării generale a ONU de la New York, în contextul discuţiilor privind relansarea acordului internaţional asupra programului nuclear al Teheranului.

Odată cu apropierea de ambasadă, poliţiştii au făcut uz în mai multe rânduri de gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe manifestanţii care încercau să treacă de cordonul forțelor de ordine.

„Având în vedere ceea ce se întâmplă acum, noi, iranienii, suntem cu adevărat mobilizaţi, trebuie să reacţionăm dat fiind că suntem departe de patria noastră”, a declarat pentru AFP o manifestantă franco-iraniană.

La Londra, zeci de demonstranţi s-au adunat la Ambasada Iranului în Princes Gate, Knightsbridge, duminică după-amiază.

Protestatarii înfuriaţi au încercat să rupă cordonul forțelor de ordine din faţa ambasadei, scandând „Moarte Republicii Islamice” şi agitând drapele ale Iranului dinainte de 1979.

Într-o înregistrare postată online se poate vedea cum doi poliţişti se luptă cu un protestatar care pare să fi trecut de cordonul poliţiei.

Scotland Yard a anunţat că mai mulţi poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor, dar niciunul grav.

Poliţia susţine că mulţimea a demonstrat „o intenţie substanţială de grup de a provoca dezordine”.

Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. „O prezenţă semnificativă poliţienească va rămâne în zonă pentru a monitoriza situaţia”, a precizat Poliţia metropolitană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite