Clădirile cu bulină roșie, problema nerezolvată a Capitalei. Prea puține dintre ele au fost reabilitate

7 februarie 2023, 18:51

Sorica locuieşte de 30 de ani pe stradă Brezoianu, din Capitală, într-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic. Atunci când în spaţiul public se discută despre cutremure, o cuprinde panica. Cu atât mai mult cu cât majoritatea vecinilor s-au mutat ori şi-au închiriat locuinţele.

”Mai ales cum că a anunţat la televizor ieri cutremurul, eu nu mai pot de frică. Îmi tremură picioarele, dar nu am ce să fac. Cu cine să vorbesc? Sunt bătrână, bolnavă. Proprietarii de la mine de la scară au case şi au pe unde sta. Toţi şi-au băgat chiriaşi şi iau milioane”, ne-a povestit doamna Sorica.

Această situaţie este generalizată la nivelul Capitalei.

În ultimii 30 de ani, în București au fost consolidate doar 30 de clădiri cu bulină. Asta în condițiile în care Capitală are peste 2.400 de imobile încadrate într-o clasa cu risc seismic.

În clasa I de risc seismic sunt 362 de imobile, în clasa a II-a 373 de clădiri, în clasa a III-a 116 imobile şi 1.542 sunt încadrate în categorii de urgență. Cu toate acestea, procesul consolidării înaintează greu.

Din 2018 au fost începute 10 şantiere. Din cele 10 şantiere, unul a fost preluat efectiv şi proprietarii remutaţi, trei sunt în curs de preluare şi se va întâmpla luna aceasta, februarie-martie, restul de şase sunt în proces de finalizare. De asemenea, mai avem încă două şantiere începute anul trecut şi probabil că unul dintre ele se va finaliza anul acesta. Dacă ne raportăm la ce alte imobile urmează să între, anul acesta vor începe şantierele pentru două lucrări mari şi cinci imobile mai mici”, ne-a declarat Răzvan Munteanu, director, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Clădirile care cumva sunt în picioare şi nu au fost dărâmate de cutremur în 1977 au fost vulnerabilizate, lăsate nereparate 46 de ani, pe lângă ele s-au mai adăugat nişte clădiri care sunt şi ele vulnerabile. În 1977 am avut 1.500 de victime şi 30 şi ceva de colapsuri de clădiri. Cred că dacă s-ar repeta 1977 acum, nu poate spera nimeni la mai puţîn de 50 de clădiri prăbuşite în Bucureşti şi nu poate spera nimeni la mai puţin de 3.000-4.000 de victime. Un lucru relevat şi de exerciţiul seismic din 2018-2019, în care s-au raportat 4.000 şi ceva de victime”, susține Matei Sumbascu, inginer specializat în cutremure, fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic.

După două trei săptămâni, după o lună de zile, aceste preocupări, aceste gânduri, aceste angajamente pe care le luăm sunt băgate la sertar și ne amintim de ele fie la bilanţuri, fie în momentul în care, Doamne ferește, se întâmplă un evenimnet nedorit”, declaraă și Toni Greblă, prefectul Capitalei.

În prezent, consolidarea clădirilor cu risc seismic poate fi finanțată integral atât de la buget, cât și prin PNRR. Proiectele vor putea fi depuse până la 20 februarie, în această sesiune de finanțare, urmând că din august platforma să fie deschisă permanent. De la începutul anului au fost depuse 235 de cereri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe și clădiri publice, în valoare totală de peste 4 miliarde lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite