Clujul secolului al XIX-lea, în 300 de clișee pe sticlă. Expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Străzi desfundate, căruțe, vânzători ambulanți și parfumul unor vremuri de altadată. Este atmosfera care răzbate din fotografiile de epocă care scot la iveală Clujul în secolul al 19-lea. Vizitatorii expoziţiei de la Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei au acum șansa să înțeleagă, din cele 300 de imagini, cum trăiau locuitorii oraşului în urmă cu 150 de ani.
Expoziția prezintă colecţia de clişee pe sticlă din patrimoniul muzeului, realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, de către Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei. Acesta a deschis în 1853 cel dintâi cabinet fotografic din Ardeal.
Fotografiile care redau fidel imagini din centrul Clujului au surprins monumente istorice sau biserici cunoscute din oraș. Nu lipsesc nici portrete ale oamenilor de cultură sau personalități care au poposit în oraşul transilvănean.
„Expoziţia noastră nu prezintă fotografii realizate pe hârtie, ci tocmai aceasta este ideea, noutatea expoziţiei, că prezintă colecţia de negative realizate pe sticlă” spune muzeograful Melinda Mitu.
Expoziţia, inaugurată cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, va rămâne deschisă până pe 15 septembrie.