CM 2022. Iranul ar fi amenințat familiile jucătorilor din echipa națională de fotbal. Fotbaliștii au refuzat să cânte imnul în meciul cu Anglia

Iranul și SUA se înfruntă marți de la ora 21 într-un meci decisiv din Grupa B
Iranul și SUA se înfruntă marți de la ora 21 într-un meci decisiv din Grupa B
29 noiembrie 2022, 09:59

După ce jucătorii iranieni au refuzat să cânte imnul național al în meciul de deschidere împotriva Angliei, sursa a spus că jucătorii au fost chemați la o întâlnire cu membrii Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene (IRGC), care i-au amenințat că familiile lor se vor confrunta cu „violență și tortură” dacă nu vor cânta imnul sau dacă s-ar alătura oricărui protest politic împotriva regimului de la Teheran.

Jucătorii au cântat imnul înaintea celui de-al doilea meci din grupe, împotriva Țării Galilor, câștigat de Iran cu 2-0.

Sursa, care monitorizează îndeaproape agențiile de securitate iraniene care operează în Qatar în perioada Cupei Mondiale, a precizat că zeci de ofițeri din IRGC au fost recrutați pentru a monitoriza jucătorii iranieni cărora nu li se permite să se întâlnească cu străini.

Carlos Queiroz, antrenorul portughez al echipei naționale a Iranului, s-a întâlnit separat cu ofițerii IRGC în urma amenințărilor lor la adresa jucătorilor iranieni și a familiilor acestora, a spus sursa.

Sursa nu a spus care a fost conținutul acelei presupuse conversații. Queiroz a spus că jucătorii iranieni pot protesta la Cupa Mondială, dar numai în conformitate cu regulamentele FIFA.

Iranul și SUA se înfruntă marți, de la ora 21, într-un meci decisiv din Grupa B. Iranienii sunt pe locul al doilea, cu trei puncte, în timp ce americanii ocupă a treia poziție cu două puncte.

Iranul participă la Campionatul Mondial sub spectrul tulburărilor interne. Șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că țara se află într-o „criză a drepturilor omului pe toate palierele”, în timp ce autoritățile reprimă dizidenții anti-regim.

Protestele, menționate de experți ca fiind cele mai semnificative de la instituirea guvernării clericale după Revoluția iraniană din 1979, au zguduit Iranul în ultimele luni și au amenințat regimul țării, care este la putere de mai bine de 40 de ani.

Mișcarea a fost declanșată de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția de moravuri a Iranului, pentru că nu a respectat codul vestimentar conservator al țării. Forțele de securitate iraniene au declanșat un răspuns violent.

Duminică, presa de stat iraniană a cerut eliminarea SUA de la Mondial, după ce Federația de Fotbal a Statelor Unite a schimbat steagul Iranului pe platformele sale de socializare pentru a arăta susținerea protestatarilor din Iran.

Federația a afișat temporar steagul național al Iranului pe Twitter, Instagram și Facebook, fără emblema Republicii Islamice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite