CNN: Există un șiretlic în anexările lui Putin

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
30 septembrie 2022, 16:22

Există un șiretlic al referendumurilor false care creează o realitate alternativă despre conflict ce va avea câteva consecințe importante pentru americani, viitoarea poziție globală a SUA și cauza democrației, chiar dacă războiul poate părea multor americani ca o dispută îndepărtată care a fost creată de dușmanii străvechi de la marginea Europei, notează CNN.

În primul rând, în lumea fanteziei politice inventate de Putin, anexările transformă războiul dintr-o operațiune ofensivă într-una de autoapărare. Asta pentru că Moscova va defini acum aceste noi posesiuni ca parte a unui teritoriu mai mare al Rusiei, ceea ce a stârnit temeri escaladare a războiului, deoarece Putin a avertizat că ar putea folosi toate sistemele de arme (nume de cod pentru arme nucleare) pentru a apăra statul rus.

Această nouă dimensiune a conflictului poate însemna că sprijinul ferm al Occidentului pentru Ucraina, care a făcut progrese majore în est și sud în ultimele săptămâni, vine cu un risc mai mare, având în vedere că nu există niciun semn că forțele de la Kiev vor înceta lupta pentru restabilirea controlului în districtele anexate, folosind miliarde de dolari în armament și materiale americane.

Pe termen lung, anexările vor cristaliza motivul pentru care Statele Unite și aliații săi au fost atât de hotărâți în a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Războiul amenință să consacre un precedent al unei națiuni mai mari și puternice care pur și simplu mărșăluiește într-o națiune mai mică și îi smulge teritoriul folosind un raționament fals. Acest scenariu nu este doar o amenințare la marginile Europei. Este unul care ar putea apărea în întreaga lume și poate fi replicat de alte regimuri autocratice.

Dacă va rămâne în vigoare, reprezintă o provocare fundamentală pentru statul de drept internațional. Și testează principiul occidental al lumii de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit căruia popoarele libere au dreptul de a-și alege propriile destine naționale și politice.

CNN mai scrie că natura evident ilegitimă a referendumurilor indică, de asemenea, adevăratul lor scop: crearea unei impresii de progres pentru rușii de acasă și, de asemenea, o justificare pentru mobilizarea a mii de rezerviști cărora acum li se poate spune că sunt trimiși în Ucraina pentru a apăra teritoriul rusesc.

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei „să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în „război hibrid” împotriva Rusiei.

„Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

Lideri proruşi din cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie urmează să semneze la Moscova tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma unor aşa-zise referendumuri desfăşurate în acele provincii.

Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite