Soluții pentru temperarea prețurilor la carburanți. Compensarea parțială pentru minimum trei luni, principala variantă luată în calcul

22 iunie 2022, 13:29

Principala variantă luată în calcul va fi compensarea parțială care va dura cel puțin trei luni. Compensarea va veni atât din partea companiilor cât și din partea Guvernului din bugetul de stat.

Premierul Nicolae Ciucă a atras atenția că razboiul din Ucraina este departe de a se fi terminat și prețurile vor continua să crească în perioada imediat următoare, iar creșterile vor impacta și prețul la carburanți.

Măsura de compensare ar urma sa fie discutată săptămâna viitoare într-o ședință tehnică și apoi adoptată printr-o ordonanță de urgență în ședința de Guvern.

PSD spune că are soluţiile pentru ca Ministerul Energiei să ia măsuri pentru reducerea preţurilor la carburanţi

Social-democraţii spun că au pregătit soluţiile pentru ca Ministerul Energiei să poată elabora actul normativ privind reducerea preţurilor la carburanţi, conform unui comunicat de presă al PSD.

„PSD a prezentat soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial. Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliţie pentru identificarea soluţiei potrivite. De altfel, Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ. Precizăm totodată că, aşa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenţia Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat şi nu garantează reducerea preţurilor la consumatorul final„, se precizează în comunicatul formaţiunii.

De altfel, adaugă social-democraţii, „se poate observa că soluţiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor şi a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă preţurile la pompă”.

„Ar fi deci o greşeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluţii care au eşuat deja în altă parte. Din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie iniţiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieţei şi a stocurilor de carburanţi”, adaugă PSD.

Premierul a discutat cu ministrul Finanțelor despre criza carburanților

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o astăzi întâlnire cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dar și cu un secretar de stat din Ministerul Energiei, la Palatul Victoria. Discuția a vizat posibile soluții pentru a stopa criza carburanților.

Benzina și motorina s-au scumpit cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanții statului au ajuns să câștige 600 de milioane de euro în urma acestei explozii a prețurilor.

Există o soluție aflată în lucru pentru criza prețurilor la carburanți: o reducerea a marjei de calcul pe profit pentru compania OMV Petrom, fapt care, potrivit surselor, ar face ca și celelalte companii private să se ralieze acestei măsuri. Valoarea marjei de profit este de 37%.

Scumpirea carburanţilor agită spiritele pe scena politică.  Social democrații ar lua în calcul un nivel maxim al prețurilor de 7 lei pe litrul de benzină, potrivit unor surse politice.

Este o idee pe care liberalii nu par să o agreeze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă