Cod roșu diplomatic: Întâlnirea Antony Blinken – Serghei Lavrov de la Geneva s-a încheiat fără niciun rezultat concret în detensionarea situaţiei

21 ianuarie 2022, 07:45

Ministrul rus de externe a insistat pe setul de așa numite garanții de securitate pe care Federația Rusă le cere pentru a pune capăt presiunii de la granița cu Ucraina.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Am citit ieri şi astăzi o mulţime de documente pregătite de Departamentul de Stat privind aşa-numite dezinformări ruseşti la scară largă. Le-am citit cu interes. Şi sper că cineva la Departamentul de Stat a fost prea ocupat şi a stat concentrat pe sugestiile pe care vi le-am transmis.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a păstrat o atitudine rezervată, lăsând în același timp deschise canalele diplomatice de comunicare pentru negocieri ulterioare.

Antony Blinken, secretar de stat SUA: Ideea principală este că suntem într-un moment critic. Aveţi dreptate, nu ne aşteptăm să rezolvăm astăzi diferendele dintre noi. Dar sper şi mă aştept să putem testa dacă rămâne deschisă calea diplomaţiei şi a dialogului. Suntem angajaţi pe calea aceasta a rezolvării diferendelor pe cale paşnică.

ACTUALIZARE: Întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, desfăşurată vineri la Geneva şi care a avut ca scop calmarea tensiunilor asupra Ucrainei, s-a încheiat, transmite agenţia EFE.

Potrivit dpa, reuniunea s-a încheiat mai devreme decât era programat, respectiv două ore.

Ministrul Lavrov a declarat în prima reacţie după discuţia cu Blinken că această întâlnire nu a fost sfârşitul dialogului dintre Washington şi Moscova, adăugând că speră la ”o reducere a emoţiei” după aceste tratative ”sincere” ruso-americane şi că Rusia aşteaptă să primească săptămâna viitoare în scris răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către SUA şi NATO.

ACTUALIZARE: Cei doi oficiali, care se cunosc bine, şi-au dat mâna înainte de a face ultimul pas în demersul diplomatic legat de Ucraina, remarcă AFP. Washingtonul suspectează Moscova că intenţionează să invadeze teritoriul ucrainean, iar Kremlinul susţine că nu are această intenţie.

Înainte de întrevederea cu Blinken, Lavrov a declarat că nu se aşteaptă la un rezultat spectaculos.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane a avertizat că în caz de invazie va urma un răspuns „unit, rapid şi sever” din partea Occidentului, însă a data asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.

Occidentalii acționează pe o singură voce când este vorba despre Rusia. Această unitate ne conferă forța pe care Rusia nu o are şi nu o poate egala. Este declarația făcută de Antony Blinken după întâlnirea de la Berlin cu omologii săi din Marea Britanie, Franța și Germania, înaintea întâlnirii de la Geneva cu ministrul rus de externe.

SUA au avertizat că un atac al Rusiei în Ucraina poate avea loc în orice moment. Președintele Joe Biden a spus că liderul rus Vladimir Putin va testa Occidentul, va trebui să facă ceva şi probabil „se va mişca” spre Ucraina într-un fel sau altul.

SUA: RUSIA POATE ATACA UCRAINA ÎN ORICE MOMENT

Joe Biden, preşedintele SUA: Sunt foarte îngrijorat. Sunt foarte îngrijorat de aceste evoluţii. Singurul război mai rău decât cel intenționat este unul care nu este intenționat. Și ceea ce mă îngrijorează este că acest lucru ar putea scăpa de sub control foarte ușor.

SUA, CONSULTĂRI CU ALIAŢII LA BERLIN

Orice încălcare de către forțe ruse a frontierei ucrainene pentru a comite noi acte de agresiune va antrena un răspuns rapid şi sever din partea SUA şi a aliaţilor noştri, a spus șeful diplomației americane după întâlnirea cu ministrul german Annalena Baerbock.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: Este un conflict mai mare decât Rusia şi NATO, este o criză cu consecinţe globale şi necesită atenţie şi acţiune globală.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Solicităm urgent Rusiei să facă paşi în direcţia dezescaladării. Orice comportament agresiv sau agresiune va avea consecinţe serioase. Este o problemă de menţinere a păcii în Europa.

RUSIA ŞI UCRAINA, MOBILIZARE MILITARĂ

Între timp, Rusia a desfășurat la granița Ucrainei peste 120.000 de militari. Unii se află aici de aproape 3 luni de zile. A deplasat și armament greu și elicoptere de luptă de generație nouă în sudul regiunii Rostov.

Imagini de la exerciții tactice cu muniție reală, desfășurate în apropiere de Crimeea, au fost date publicității de ministerul ucrainean al apărării.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Iar din estul îndepărtat al Federației Ruse s-au pus deja în mișcare garnituri de tren cu tehnică militară grea, care urmează să ajungă în Belarus unde, la începutul lunii viitoare, sunt programate exerciții comune Rusia-Belarus. Acestea se adaugă altor capacități militare ruse trimise în apropierea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

Deși oficial Federația Rusă a anunțat exerciții militare în zonă, există temeri că acestea ar putea degenera într-o intervenție pe teritoriul ucrainean.

Moscova și-a evacuat în ultimele zile ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucrainei.

Moscova, însă, pregătește un nou scenariu. Cu puțin timp înainte de negocierile de la Geneva, președintele Dumei de Stat a anunțat că legislativul va începe procedura de recunoaștere ca state independente a regiunilor Donetsk și Lughansk.

Liviu Iurea, corespondent TVR: Este o strategie care ne amintește de august 2008, când Georgia a încercat să reinstituie ordinea constituțională în provinciile rebele Osetia de Sud și Abhazia. Știm cu toții ce a urmat. Rusia a recunoscut și Osetia de Sud și Abhazia, nu le-a încorporat în teritoriul său, însă menține o prezență militară substanțială în cele două regiuni tocmai pentru a ține Georgia în șah, ca nu cumva să adere, printre altele, la NATO. Același scenariu se prefigurează și pentru Donbas.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite