Codurile Penale, modificate în viteză. Aleșii au dezbătut în prezența ministrului Justiției și a șefului DIICOT

19 decembrie 2017, 12:48

Invitat marți pentru a discuta pe marginea directivei  UE, privind prezumția de nevinovăție, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dorit mai degrabă o discuție de principiu în care el a pledat pentru transpunerea principiului constituțional al prezumției de nevinovăție în practica judiciară.

Una din propunerile cu care ministrul a venit s-a referit la înlocuirea sintagmei de „dubii rezonabile la suspiciuni rezonabile” cu una mai clară cea a „probelor temeinice fără niciun dubiu”. O astfel de înlocuire ar putea afecta procedura judiciară, procedura de anchetă, în faza preliminară a măsurilor preventive, precum reținerea și arestarea preventivă, atrage atenția Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, participant și el la aceste discuții.

Horodniceanu și parlamentarii opoziției au ținut să avertizeze ceilalți membri ai comisiei cu privire la noi amendamente depuse pa marginea acestei directive, amendamente care afectează în primul rând procesul de urmărire penală, dar nu numai acesta, ci și modul în care sunt reglementate ca infracțiuni unele fapte precum: mărturia mincinoasă.

Până atunci, parlamentarii Comisiei speciale au decis să intre în pâine abia miercuri dimineață. Până miercuri sunt așteptate o serie de amendamente din partea Guvernului, din partea Ministerul Justiției pe care a promis că le va trimite acestei comisii.

Marți ar trebui să se dea un raport și pe legea 304 privind organizarea judiciară și legea 3017 privind organizarea și funcționarea CSM-ului. Ambele sunt așteptate miercuri la dezbatere și vot în plenul Senatului, a transmis Marius Vulpe pentru Telejurnal.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie trebuie transpusă până în aprilie 2018, iar, dacă Parlamentul nu face acest lucru, Guvernul este îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă.

„Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece, nu va fi adoptată de Parlament şi nu va fi promulgată, publicată în Monitorul Oficial, încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o OUG pentru transpunerea Directivei”, a afirmat Tudorel Toader, în Comisia Iordache, la dezbaterea modificărilor Codului de procedură penală privind transpunerea Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie

“Guvernul nu da OUG pentru un proiect aflat deja în dezbatere în Parlament”, au declarat surse guvernamentale pentru TVR.

Cu siguranță în momentul în care se va dispune o măsură preventivă, ar putea fi afectată, având în vedere că elementul subiectiv este destul de important  și parte din atitudinea făptuitorului, care este de asemenea un element subiectiv, poate aduce o suspiciune rezonabilă că va acționa într-un anumit fel, a spus Daniel Horordniceanu, procuror – șef DIICOT.

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu: Noi așteptam astăzi la ministrul Justiției susține acest proiect sau nu îl susține și dacă nu-l susține, de ce anume. Am primit un răspuns evaziv, am asistat la o mini teorie privind obiectiv, subiectiv în dreptul penal și promisiunea că mâine se vine cu un alt subiect să se plieze pe directivă, dar fără să aibă excesele pe care le are îl avem astăzi în față.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite