Comerțul stradal revine la viață. Tot mai multe magazine, patiserii, chioşcuri se redeschid

29 aprilie 2020, 18:10

Tot mai multe magazine, patiserii, chioşcuri se redeschid şi aşteaptă valul de clienţi după 15 mai. Activităţile comerciale suspendate prin ordonanțele militare vor fi reluate gradual, doar după un anunţ clar al guvernanţilor şi în funcţie de evoluţia pandemiei.

Stelian Iuruc are o patiserie în București. A închis afacerea la sfârșitul lunii martie când pur şi simplu nu a mai avut clienţi după ce au fost interzise deplasările neesenţiale. Acum, vrea să redeschidă la începutul lunii mai.

„Am dori să începem cu data de 4. Am zis să furăm puțin startul, dacă pot spune așa. Să ne pregătim pentru 15. Practim, avem o lună de când stăm acasă. Să ne intram în mână, că de o luna de zile am și uitat ce înseamnă producție”, spune acesta.

Şi alte magazine stradale, de haine, produse de menaj, chioșcuri și cofetării își reiau activitatea.

„Avem pus la dispoziția clienților și a angajaților dezinfectant, poartă mănuși, poartă măști. Avem inscripționat în toate magazinele păstrarea distanței”, spune Cătălin Scarlat, managerul mai multor magazine de proximitate.

Dacă acum câteva săptămâni Bucureștiul era aproape gol, acum sunt tot mai mulți oameni pe stradă iar traficul devine din ce în ce mai aglomerat. Autoritățile recomandă să nu ieșim din casă dacă nu avem un motiv întemeiat.

Comerţul stradal nu a fost oprit prin ordonanţele militare dar magazinele de proximitate au fost închise pentru că au dispărut clienţii.

Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: “Este un lucru foarte bun să putem să repornim economia dar în condiții de siguranță maximă. N-am trecut de vârful pandemiei, încă sunt oameni care mor și trebuie înțeles că primul lucru, trebuie să avem grijă de sănătate”.

Guvernul nu exclude nici redeschiderea unor activităţi comerciale care au fost închise temporar pe perioada stării de urgenţă. Totul depinde de evoluţia pandemiei.

Ludovic Orban, premierul României: În funcție de această analiză vom permite reluarea unor activități economice dar, repet, doar acele activități economice pentru care există un risc epidemiologic scăzut.

Ordonanțele militare nu permit funcționarea localurilor și a magazinelor din mall-uri, cu excepția supermarket-urilor, farmaciilor și a curățătoriilor. Sunt suspendate și unele servicii precum cele din frizerii și saloane de înfrumusețare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă