Comisarul european Corina Crețu și premierul Viorica Dăncilă, prima întâlnire oficală. Crețu: Ritmul de absorbție nu trebuie scăzut
30 Ianuarie 2018, 12:15 (actualizat 30 Ianuarie 2018, 21:17)
(actualizat 30 Ianuarie 2018, 21:17) | Știrile TVR

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut în această dimineaţă prima întâlnire oficială cu comisarul european Corina Crețu. Comisarul european a precizat luni seară la TVR că a dorit să discute cât mai repede cu premierul despre absorbția fondurilor europene și despre următorul buget al Uniunii Europene.

Corina Crețu nu a ezitat să atragă atenția asupra riscurilor cu care se confruntă România. S-au recuperat pași, însă ritmul nu trebuie scăzut, a precizat comisarul european. Viorica Dăncilă își propune ca România să poată să spună la finalul anului că nu a pierdut niciun euro.

România a făcut progrese anul trecut, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autoritățile de management și control al fondurilor europene. Din august și până acum s-a ajuns la o rată de absorbție de un miliard de euro după ce se plecase de la o rată de absorbție zero. S-au recuperat pași pierduți anterior dar, chiar și așa, ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă, a transmis Corina Crețu.

Anul acesta dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderi importante a avertizat comisarul european.

Comisarul european a subliniat că sunt în continuare pierderi la dezvoltare regională, unde sunt riscuri de dezangajări de milioane de euro, iar la transporturi și spitale regionale sunt întârzieri.

România a beneficiat enorm de pe urma fondurilor europene, (...)programele europene au reprezentat și reprezintă în continuare o sursă principală de investiții.

În încheiere, Corina Crețu a vorbit despre nevoile românilor din sănătate, de modernizare a școlilor, infrastructura rutieră să se dezvolte în ritm mai accelerat pentru ca diferențele de venituri și de dezvoltare față de occident să se reducă cât mai mult. Sunt convinsă că așa cum vă cunosc, veți depune toate eforturile pentru ca aceste lucruri să se îndeplinească, i-a transmis Corina Crețu premierului Viorica Dăncilă.

VIDEO
Premierul Viorica Dancila

Prim-ministru Viorica Dăncilă a spus că a cerut ministerelor implicate ca, în două săptămâni, să prezinte soluțiile identificate, astfel încât la data de 31 decembrie 2018, România să nu piardă niciun euro.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că există întârzieri privind construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 şi a autostrăzii Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş.

'Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord - Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale - (...) Cluj, Iaşi, Craiova -, există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră', i-a spus premierul Viorica Dăncilă comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria.