Comisarul pentru Energie le recomandă statelor membre UE să amâne plata facturilor acolo unde e cazul, iar consumatorii care nu le pot achita să nu fie debranșați. Alte soluții propuse

13 octombrie 2021, 22:02

Printre propunerile Comisiei Europene figurează aprobarea reducerii unor taxe din sectorul energetic și cumpărarea de combustibil, în comun, de către țările membre. De asemenea, sprijin de urgență pentru consumatorii casnici sunt măsuri temporare, menite să atenueze impactul scumpirilor din toată lumea.

Kadri Simson, comisar UE pentru Energie: „În primul rând, prioritatea noastră e protejarea consumatorilor europeni, mai ales a celor mai vulnerabili. În al doilea rând, trebuie să avem un sistem energetic mai robust. (…) Uniunea Europeană va avea o politică de toleranță zero în privința oricăror manipulări ale pieței și împotriva speculațiilor„.

Comisarul pentru Energie le recomandă statelor membre să amâne plata facturilor, acolo unde e cazul, iar consumatorii care nu le pot achita să nu fie debranșați.

Robert Halver, expert energie, Germania: „Avem o dilemă. Pe de o parte, protejarea mediului. Închidem tot, centralele pe cărbuni, centralele nucleare. Pe de altă parte, avem nevoie de electricitate mai multă pentru digitalizare. Nu se pot împăca ambele. Sunt sigur că va trebui să ne gândim din nou la energia nucleară”.

Ultimul cuvânt în privința propunerilor Comisiei Europene îl au șefii de stat și de guvern.

Scumpirile din energie și mecanismele de protejare a consumatorilor vor fi cap de afiș la întâlnirea liderilor euorpeni, săptămâna viitoare.

Tarifele la gaz și electricitate au ajuns astronomice, printre altele din cauza creșterii cererii în raport cu oferta, dar, spun unii experți, și din cauza măsurilor de protejare a mediului.

La gaz, prețul a crescut cu 250%, comparativ cu luna ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă