Comisia Europeană, investigaţii privind manipularea preţurilor la electricitate, gaze naturale şi certificate de emisii de dioxid de carbon

Comisia Europeană
Comisia Europeană
10 noiembrie 2021, 15:43

„Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au în vedere: abuzuri de poziţie dominantă şi comportamente anticoncurenţiale pe piaţa energetică”, au afirmat sursele menţionate.

De asemenea, Executivul european are indicii că preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon ar fi influenţat de mişcări speculative.

„Pe de altă parte, există anumite informaţii că ar exista mişcări speculative care ar influenţa semnificativ evoluţia preţurilor de emisii. Astfel, Comisia a solicitat ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe – n.r.) să analizeze aceste aspecte, iar un raport preliminar ar putea fi gata la mijlocul lunii noiembrie. Urmează ca, până la începutul anului viitor, să fie gata o analiză mai detaliată pentru a vedea exact despre ce este vorba”, au mai precizat sursele europene.

Preţul unui certificat de emisii este în prezent 60 de euro, faţă de 20 de euro, cât era la mijlocul anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite