Comisia Europeană a pregătit un fond de 500 de milioane de euro pentru susținerea fermierilor afectați de războiul din Ucraina

24 martie 2022, 07:13

Comisia a anunțat că nu există o amenințare imediată la seuritatea alimentară a Uniunii, mai ales că aceasta este exportator net de cereale. Statele membre vor putea aloca în plus un miliard de euro.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat lumea în multe moduri pe care nici nu ni le-am imaginat iniţial. Odată cu explozia preţurilor la energie a trebuit să ne gândim la hrană. Dacă toţi au şi dacă şi-o permit, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.

În baza actului de implementare adoptat de Comisie, statele membre vor putea evita anumite obligații asumate pentru a permite, astfel, extinderea producției agricole europene. Această măsură va fi, însă, temporară.

După invazia rusă, prețul grâului a crescut cu 70%. Recolta de anul acesta din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori, va fi puternic afectată de război. Statul vecin produce 50% din volumul total de ulei de floarea soarelui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite