Comisia Europeană ajută Ucraina cu 500 de milioane de euro pentru locuinţe, educaţie şi agricultură

Maros Sefcovic şi Denîs Şmîhal
Maros Sefcovic şi Denîs Şmîhal
5 septembrie 2022, 15:49

Această finanţare, anunţată de executivul european în marja unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, la care a participat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, face parte din angajamentele europene anunţate în primăvara acestui an.

Acesta este cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Ucraina şi primul de când Ucraina a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.

Premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, cu care a discutat despre „consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”.

Denîs Şmîhal a pledat, pe contul său Telegram, pentru „introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei”.

„Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti”, a spus şeful guvernului ucrainean. „Până în prezent, capacitatea comercială se ridică la 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi”, a mai spus Denîs Şmîhal.

„Ucraina are cele mai mari depozite subterane pentru stocarea gazelor şi ar putea deveni ‘seiful de gaze’ al Europei”, a subliniat el. „După obţinerea statutului de ţară candidată (la UE), guvernul ucrainean aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE”, a mai spus Denîs Şmîhal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite