Comisia Europeană cere din nou admiterea Croației, României și a Bulgariei în Schengen

Comisia Europeană - Bruxelles
Comisia Europeană - Bruxelles
24 mai 2022, 18:06

Documentul reiterează ”importanţa finalizării spaţiului Schengen” şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului, odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”.

Raportul privind starea spaţiului Schengen va constitui baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European şi miniştrii Afacerilor Interne, care vor avea loc cu ocazia Forumului Schengen din 2 iunie, şi a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.

VEZI și Ministrul Afacerilor Externe: Modul în care România a gestionat situația refugiaților, un argument că țara noastră merită să se alăture Schengen

Raportul stabileşte o listă de acţiuni prioritare pentru perioada 2022-2023, care urmează să fie abordate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cum ar fi:

– punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice şi a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor;

– valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră;

– asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor;

– asigurarea faptului că Frontex îşi atinge întregul potenţial al mandatului său;

– eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne şi adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

Spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne este o realizare istorică a integrării europene.

VEZI și „Este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a declarat Comisarul european pentru Afaceri Interne

De la crearea sa, în 1985, spaţiul Schengen a adus o schimbare în viaţa de zi cu zi a milioane de oameni. Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen şi lucrează în altul. Oamenii şi-au organizat viaţa în funcţie de libertăţile oferite de spaţiul Schengen, 3,5 milioane de persoane tranzitând zilnic dintr-un stat Schengen în altul.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite