Legea carantinei şi izolării prevede măsuri graduale și temporare. Acestea se aplică și în cazul altor pandemii sau situații de risc biologic

15 iulie 2020, 20:25

Toate persoanele testate pozitiv cu SARS COV-2 , care au sau nu simptome de boală, vor fi izolate, prin internare în spital pentru investigații medicale, cel mult 48 de ore, prin decizie a DSP.

Astfel, medicul poate decide prelungirea internării în spital sau continuarea izolării pacientului într-o locație alternativă a statului sau la domiciliul propriu.

Pacientul are posibilitatea să conteste decizia în instanță, dar va rămâne izolat până la primirea deciziei judecătorești.

Senatorii juriști au stabilit că toate persoanele care revin în România din zone de risc și care ar putea fi purtătoarele unui virus foarte contagios, cum este noul coronavirus, vor intra în carantină. Aceste persoane vor putea decide dacă rămân la domiciliul propriu, într-un alt loc pe care și-l aleg sau într-un spațiu special desemnat de autorități.

Persoanele posibil infectate cu SARS COV2 vor sta în carantină 14 zile, cât este perioada de incubație a virusului, în care pot apărea simptome de boală.

Senatorii juriști au eliminat din lege carantina bunurilor.

Au ajuns la un acord și în privința situațiilor în care părinții sunt internați în spital. Ei își pot încredința copiii rudelor sau unei alte persoane apropiate familiei. Sau pot să-i lase temporar pe minori în grija statului.

Detașarea medicilor în alte spitale se va face gradual. Întâi se va apela la voluntari și abia apoi la ordin de serviciu. Iar cadrelor medicale li se vor deconta cheltuielile de drum, cazare și hrană.

Legea dă putere de decizie șefului DSU sau unui înlocuitor desemnat de acesta. Hotărârile se aplică imediat, și nu după publicarea în Monitorul Oficial, ca în situațiile obișnuite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite