Concursul Enescu s-a deschis printr-un concert de gală la Ateneul Român, transmis de TVR. Au fost interpretate și piese scrise de doi laureați ai concursului și s-a cântat fără spectatori în sală
29 August 2020, 21:35
(actualizat 30 August 2020, 09:22)

Concert de gală în deschidere a Concursului Internaţional George Enescu sâmbătă seara. Muzicieni și laureaţi ai ediţiilor trecute au urcat pe scena Ateneului Român. Au cântat fără public în sală, dar au fost în direct la Televiziunea Română. Au putut fi ascultaţi de asemenea la Radio România şi urmăriţi pe internet. Pe internet vor fi şi primele faze ale concursului în acest an afectat de pandemie. Muzicienii vor reveni pe scena Ateneului Român în luna mai anul viitor, când sunt programate semifinalele şi finalele concursului.

Premiere mondiale în deschiderea Concursul internaţional George Enescu. La concertul de gală de la Ateneul Român au fost interpretate piese scrise de doi laureați ai concursului. S-a cântat fără spectatori în sală, iar orchestra a avut un număr limitat de muzicieni. Dar concertul a fost urmărit de melomani din toată lumea în direct pe TVR 1 şi TVR Internaţional, dar şi pe internet.

Concertul pentru clarinet şi orchestră compus de Alexandru Ştefan Murariu a fost interpretat în primă audiţie. La fel şi Bramsodia, triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian compus de Dan Dediu special pentru acest eveniment.

Va fi o ediție atipică a concursului Enescu, supusă restricțiilor impuse de pandemie. Concurenții au trimis înregistrări cu interpretările lor. Publicul le va putea accesa pe site-ul Festivalului, iar membrii juriului le vor analiza de acasă.

Concertul de gală va fi redifuzat la ora 21.00 pe TVR Moldova şi la ora 21.30 pe TVR3.