Condamnări în dosarul retrocedărilor: Viorel Hrebenciuc, 2 ani de închisoare cu executare, prințul Sturdza, 3 ani de închisoare cu executare

9 mai 2018, 13:45

În dosarul retrocedarilor ilegale de păduri, lista condamnărilor decise de judecătorii Înaltei Curți e destul de lungă: Viorel Hrebenciuc, 2 ani cu executare, fostul deputat Ioan Adam, tot doi ani cu executare, Andrei Hrebenciuc, fiul fostului lider PSD, 2 ani însă cu suspendare.

Și beneficiarul zecilor de mii de hectare de pădure din județul Bacău, Gheorghe Paltin Sturdza, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. În schimb, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat.

Deciziile nu sunt definitive.

În dosar, procurorii l-au acuzat pe Sturdza că a luat fraudulos 43000 de hectare de pădure și că a făcut asta cu ajutorul unor judecători și al unor oameni influenți, precum Viorel Hrebenciuc. Afacerea a fost făcută în 2012, iar achetatorii susțin că prejudiciul Romsilva ar fi de peste 300 de milioane de euro.

În toamna lui 2014, procurorii au început reținerile. Viorel Hrebenciuc a stat timp de 5 luni în arest. În martie 2015, fostul lider PSD a fost pus în libertate.

Dosarul retrocedărilor a ajuns pe masa judecătorilor în ianuarie 2015. Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane, printre care și judecători. Șase dintre acuzați au fost achitați. Deciziile pot fi atacate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă