Confirmați cu coronavirus, așteaptă în stradă cu orele pentru a putea fi evaluați de un medic infecționist. Se întâmplă la Iași
17 Octombrie 2020, 19:17
(actualizat 17 Octombrie 2020, 19:31)

E coadă în faţa Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Zeci de pacienţi infectaţi SARS-CoV-2, dar fără simptome, sau cu simptome ușoare, sunt nevoiţi să stea în stradă, cu orele. Aşteaptă să fie evaluaţi de un medic infecţionist, pentru că aşa spune legea. De săptămâna viitoare, situaţia se va schimba, promite ministrul Sănătăţii.

Este sâmbătă, ora 14.30, iar la poarta spitalului e coadă. Oamenii sunt bolnavi, supărați și îngrijorați.

Câteva zeci de persoane confirmate pozitiv cu COVID așteaptă încă de dimineață în fața Spitalul de boli infecțioase din Iași ca să fie consultate de un medic specialist. Au nevoie de fișa de evaluare de la un medic specialist pentru a putea obține apoi concediu de la medicul de familie.

Contactată de TVR, conducerea Spitalului de boli infecțioase nu a vrut să comenteze situația până la difuzarea acestei știri.

În schimb, directorul DSP Iași a anunțat că, de săptămâna viitoare, bolnavii vor fi chemați la spital pentru consultații și analize pe bază de programare.

Medicii de familie propun și alte soluții pentru evitarea aglomerației.

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care le va permite celor ce nu au simptome sau care au doar simptome ușoare să fie monitorizați acasă. Proiectul trebuie, însă, aprobat în ședință de guvern.

Conform proiectului de ordonanță de urgență, medicii de familie îi vor monitoriza pe pacienți prin telemedicină, în baza unor contracte suplimentare cu Casa de Asigurări de Sănătate.