Confirmarea lui Brett Kavanaugh ca judecător al Curții Supreme, o victorie pentru Donald Trump
07 Octombrie 2018, 16:02 (actualizat 07 Octombrie 2018, 16:35)
(actualizat 07 Octombrie 2018, 16:35) | Știrile TVR

Victorie pentru președintele Trump în bătălia pentru Curtea Supremă. Nominalizarea sa, judecătorul Brett Kavanaugh, a depus jurământul pentru a deveni al 9-lea membru al Curţii Supreme a Statelor Unite. Decizia a fost primită cu proteste în multe oraşe americane. Pentru preşedinte este o gură de aer proaspat înaintea alegerilor din noiembrie.

Brett Kavanaugh a depus jurământul și a devenit judecător al Curții Supreme. Asta după ce senatorii au confirmat nominalizarea sa cu 50 de voturi “pentru” și 48 “împotrivă”.

A fost o ședință presărată cu proteste.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: "Cer ofiţerului de serviciu să restabilească ordinea în sală".

La scurt timp după jurământ, președintele a semnat confirmarea lui Kavanaugh la bordul Air Force, în drum spre un eveniment de campanie. O victorie personală pentru Donald Trump, care speră să ajute republicanii în alegerile din noiembrie.

Donald Trump, președintele SUA: "Pe 6 noiembrie o să aveţi şansa să opriţi radicalii democraţi şi să alegeţi o Cameră republicană şi un Senat republican".

Confirmarea lui Brett Kavanaugh a scos și multă lume în stradă, în semn de protest.

Judecătorul a fost acuzat de agresiuni sexuale și tentativă de viol. O victimă și el au fost audiați în Congres, iar FBI a condus o anchetă în ultimul ceas, dar care nu a fost concluzivă.

Brett Kavanugh devine al 9-lea judecător pe viață al Curtii Supreme, instituția care are ultimul cuvânt pe legile americane și care tranșează probleme spinoase, cum sunt avorturile sau regimul armelor.

După confirmarea lui Kavanaugh, raportul judecătorilor conservatori vs. liberali în completul Curții Supreme este acum de 5 la 4.