Conflicte la pelerinajul de la Iași. Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, scoase în curte, în Baldachin

14 octombrie 2020, 18:34

Tradiționalul pelerinaj care are loc încă din 1641, interzis anul acesta de autorități în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu SARS-COV-2 a început în zorii zilei. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din Catedrală în zori, sub privirile a sute de ieșeni, care au așteptat cu credință momentul.

Alaiul a înconjurat catedrala, oprindu-se din loc în loc, apoi sfintele moaște au fost așezate pe catafalcul împodobit cu peste 7 mii de flori de pe esplanadă.

Slujba a fost în aer liber iar soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a fost unul restrâns. În jurul prânzului, 4.000 de credincioși așteptau răbdători la coada să se închine la moaște.

Chiar dacă autoritățile au restricționat pelerinajul pentru cei care nu au buletin de Iași, un grup venit din Capitală a forţat intrarea în curtea Mitropoliei. Pentru a preîntâmpina un conflict în timpul slujbei, au fost lăsaţi să treacă.

Alti oameni, mulți dintre ei fără mască, s-au certat și s-au îmbrâncit cu jandarmii forțând intrarea în curtea catedralei.

În final, spiritele s-au liniștit. Iar toți credincioșii prezenți pe dealul Mitropoliei au fost asigurați că se vor putea închina la racla cu moaște. Persoanele care au protestat zilele acestea în fața Catedralei nu au purtat mască și nu au respectat măsurile impuse de criza sanitară vor fi sancționate de autorități.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite