Confruntări între mari campioni, reveniri spectaculoase, eliminări neaşteptate şi două finale istorice. Povestea Australian Open 2017

29 ianuarie 2017, 22:31

„Tenisul este un sport dur, în care nu există remize. Dacă ar fi, aş fi foarte bucuros să împart una cu Rafa în seara asta„. Cu aceste cuvinte ale lui  Roger Federer, pe care mulţi îl consideră cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor, s-a încheiat ediţia 2017 a Australian Open. Una la care surorile Williams şi vechii rivali  Roger Federer şi Rafael Nadal au scris o pagină frumoasă a istoriei tenisului mondial.

(w620) Roger Fede

A fost ca o revenire la tenisul romantic, practicat de adevăraţi campioni, după cum au scris iubitorii sportului alb pe paginile de socializare. De altfel, cele două finale istorice au suscitat un interes fabulos printre iubitorii tenisului.

Imaginaţi-vă pe cineva care se trezeşte după 10 ani din comă şi vede Williams vs Williams şi Federer vs Nadal în finale. Ar crede că timpul a stat pe loc„, a comentat un internaut pe pagina de Facebook a Australian Open.

(w620) Serena Wil

Eliminări-surpriză

Surprizele au venit destul de devreme la această ediţie a Open-ului Australian.  La feminin, numărul 1 mondial, Angelique Kerber, a fost eliminată de tânăra jucătoare americană Coco Vandeweghe; jucătoarea poloneză Agnieszka Radwanska, favorita numărul 3, a fost eliminată în turul secund cu 6-3, 6-2 de croata Mirjana Lucic-Baroni, aflată într-o revenire spectaculoasă după ce a lipsit mulţi ani din marile turnee. De altfel, Lucic Baroni avea să o învingă în sferturi şi pe ocupanta locului 5, Karolna Pliskova, reuşind o calificare surpriză în semifinală. Simona Halep, numărul 4 WTA, a fost eliminată încă din primul tur de americanca Shelby Rogers, locul 57 WTA, după o partidă care a durat doar 75 de minute.

(w620) Angelique

La masculin, primii patru tenismeni din clasamentul ATP au căzut pe capete. Andy Murray, numărul 1 mondial, a fost eliminat în optimile de finală în patru seturi, 7-5, 5-7, 6-2, 6-4, de germanul Mischa Zverev, aflat pe locul  50 ATP; Novak Djokovic , numărul 2 mondial şi deținătorul titlului de la Melbourne, a fost eliminat în turul al doilea de uzbecul Denis Istomin, clasat pe locul 117 în lume; Miloș Raonici, locul 3 ATP, a fost eliminat în sferturi de Rafa Nadal, locul 9 ATP, în timp ce deţinătorul poziţiei a patra în clasamentul ATP, elveţianul Stan Wawrinka, a fost eliminat în semifinale de compatriotul lui, celebrul Roger Federer, căzut pe locul 17 în lume.

(w380) Andy Murra

Mirjana Lucic-Baroni,  povestea unei învingătoare şi a unei reveniri miracol în elita tenisului mondial

La 34 de ani şi aflată pe poziţia 79 WTA, croata  Mirjana Lucic-Baroni a scris la Melbourne, una dintre cele mai frumoase poveşti din istoria recentă a tenisului. Veterana din Croaţia a învins-o pe jucătoarea cehă Karolina Pliskova, numărul 5 mondial, şi a revenit în semifinalele unui turneu de Mare Şlem după 18 ani de la precedenta performanţă de acest fel. În turul secund, Mirjana trecuse de jucătoarea poloneză Agnieszka Radwanska, favorita numărul 3.

(w620) Mirjana Lu

La sfârşitul anilor ‘90, Mirjana era o jucătoare foarte tânără, care începea să se impună în lumea tenisului feminin. În 1998, la 16 ani, a câştigat Australian Open la dublu, alături de celebra jucătoare elveţiană Martina Hingis. A fost cea mai tânără echipă care a câştigat vreodată un turneu de Mare Şlem. Un an mai târziu, Mirjana ajungea în semifinale la Wimbledon şi atingea un nou record: cea mai tânără jucătoare care ajunge în penultimul act al competiţiei fără să se fi numărat printre capii de serie.

(w620) Martina Hi

Problemele din viaţa de familie vor întrerupe, însă, ascensiunea sportivei croate. Din cauza unui tată abuziv, Mirjana a emigrat în Statele Unite. Problemele financiare au împiedicat-o să mai participe la turnee importante, iar cariera ei a intrat într-un con de umbră.

După ce ajunsese în primele 50 de jucătoare ale lumii, Lucic, care a jucat foarte puţin în perioada 2003- 2008, s-a văzut nevoită să joace în calificări pentru a intra pe tablourile de concurs ale turneelor importante.

În 2010 abia reuşeste să câştige un turneu, cel de la Bol, intră în top 200 şi revine, după ani de zile, pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam – Wimbledon.

Anul 2011 este cel al împlinirii pe plan personal – Mirjana se căsătoreşte cu omul de afaceri italian Daniele Baroni cu care are o căsnicie fericită.

(w620) Mirjana Lu

Iar în plan sportiv, jucătoarea reuşeşte o revenire spectaculoasă, la vârsta la care mulţi sportivi se gândesc la retragere. În 2014 o învinge pe Simona Halep, atunci numărul 2 mondial, în turul al treilea de la US Open şi apoi din nou la Roland Garros, în 2015.

Acum, la 34 de ani, a ajuns din nou, după aproape 20 ani, în semifinalele unui turneu de Grand Slam. O performanţă care îi deschide sprotivei croate drumuri noi spre vârful ierarhiei mondiale.

„Nu pleca, Rafa! Tenisul are nevoie de tine!” Fedal, o finală aşteptată de milioane de fani

A meritat un pic mai mult decât mine să câștige ”, a recunoscut Rafa Nadal, după finala istorică cu Roger Federer.

Nu pleca, Rafa! Tenisul are nevoie de tine!„, i-a spus elveţianul, vechiului său rival şi prieten.

(w620) Roger Fede

Cinci ani şi jumătate au trecut de la ultima finală de Grand Slam Nadal-Federer. Anul acesta, cei doi titani ai tenisului  s-au întâlnit din nou. Roger Federer a câştigat finala şi şi-a adjudecat trofeul cu numărul 18.

Vreau să-l felicit pe Rafa pentru turneul făcut. Niciunul dintre noi n-am fi crezut că putem ajunge în finală, dar iată-ne aici. Tenisul este un sport dur, în care nu există remize. Dacă ar fi, aş fi foarte bucuros să împart una cu Rafa în seara asta„, a spus  Roger Federer după meci, într-un gest de fair play deplin.

De data asta, Nadal nu a mai reuşit să-l învingă pe cel mai bun jucător din toate timpurile, cum este considerat Roger Federer, care deţine recordul absolut de trofee de Grand Slam: 18. În lupta directă dintre ei, cifrele sunt însă de partea lui Rafa: spaniolul s-a impus în şase din cele 9 finale disputate împreună, în 23 din totalul de 35 de partide.

(w500) Roger Fede

La Australian Open 2017 a câştigat, însă, elveţianul ajuns la 35 de ani, care a avut nevoie de 5 seturi pentru a-l învinge pe vechiul său rival.

Pe Arena centrală a complexului australian „Rod Laver”, însuşi legendarul campion australian care dă numele imensei incinte i-a înmânat al 18-lea trofeu lui Federer.

Federer și Nadal sunt jucătorii care au cucerit cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie. Dacă Roger se află pe primul loc cu 18, Rafa îl secondează cu 14 trofee, tot atâtea câte are celebrul tenismen Pete Sampras.

Ultima finală jucată de cei doi a fost la Roland Garros în 2011. Atunci, victoria i-a revenit lui Rafael Nadal, cu 7-5 7-6 (3) 5-7 6-1. De altfel, spaniolul s-a impus în șase dintre cele 9 finale disputate de cei doi. Federer a câștigat doar ultimele acte de la Wimbledon din 2006 și 2007 şi Australian Open de anul acesta.

(w500) Roger Fede

Campion la Australian Open în 2009, Rafael Nadal l-a învins în semifinală, într-un meci fenomenal de cinci ore şi cinci seturi, pe bulgarul Grigor Dimitrov şi a jucat prima lui finală de „Grand Slam” după Roland Garros 2014.

La rândul lui, Federer s-a calificat în a şasea lui finală la „Australian Open”, după ce l-a învins pe compatriotul său, Stan Wawrinka, numărul 4 ATP, în cinci seturi.

La 35 de ani, clasat pe locul 17 ATP şi cu un ultim trofeu major cucerit la Wimbledon 2012, Federer a disputat a 28-a lui finală de Grand Slam şi prima jucată după şapte ani la Melbourne, unde a cucerise deja titluri în 2004, 2006, 2007 şi 2010 – cinci cu trofeul de anul acesta.

Nadal a jucat până acum 21 de finale de Grand Slam, dintre care trei la Australian Open. Aici a câştigat-o doar pe prima, cea din 2009, când l-a învins pe Federer. Următoarele două au fost pierdute în faţa lui Djokovic (2012) și Wawrinka (2014).

(w620) Rafael Nad

Până la Melbourne, Federer jucase ultima finală majoră la US Open 2015, când a fost învins de Djokovic. Sârbul îl învinsese şi cu două luni înainte, la Wimbledon.

Rivalitatea dintre Federer şi Nadal este binecunoscută în lumea tenisului, dar cei doi mari sportivi sunt şi buni prieteni. Federer a participat, în 2016, la deschiderea Academiei de Tenis a lui Rafa Nadal din Mallorca. Ar fi trebuit atunci să joace împreună un meci demonstrativ, însă problemele de sănătate pe care le avea fiecare au făcut ca meciul să fie suspendat. Nici nu ar fi visat atunci că, peste doar câteva luni, vor juca împreună o nouă finală de Grand Slam.

(w620) Academia d

Surorile Williams, o legendă care se scrie sub ochii noştri

Destinul surorilor Williams a fost hotărât de tatăl lor, chiar înainte de naşterea fetelor. Richard Williams a decis că va avea doi copii pe care îi va da la tenis după ce a văzut-o pe Virginia Ruzici la un turneu pe care românca l-a câştigat şi pentru care a  încasat un cec de 40 de mii de dolari. Aşa avea să înceapă drumul în tenis al celor două surori care vor scrie istorie în sportul alb.

(w620) Serena ÅŸi

Finala de la Australian Open 2017 a fost cea mai „vârstnică” din toate timpurile – Venus şi Serena au împreună 71 de ani. Serena Williams, 35 de ani, a învins-o în două seturi, 6-4, 6-4, într-o oră şi 22 de minute (fiecare set a durat câte 41 de minute), pe sora sa, Venus, 36 de ani. Americancele au depăşit performanţa italiencelor Flavia Penetta şi Roberta Vinci, care la finala de la US Open din 2015 adunau împreună „doar” 66 de ani.

(w620) Venus Wil

Pentru Serena este trofeul cu numărul 23 al carierei la un turneu de Grand Slam, americanca întrecând-o astfel pe pe Şteffi Graf. Mai are de câştigat doar unul pentru a atinge performanţa legendarei Margaret Court, jucătoarea australiană care deţine nu mai puţin de 24 de trofee şi care, de altfel, a asistat la meciul dintre surorile Williams.

Venus e o persoană incredibilă, o inspirație pentru mine. Nu aș fi ajuns la 23 de trofee fără ea. Nu aș fi câștigat niciunul fără ea. Îți mulțumesc pentru inspirație și pentru că m-ai motivat să muncesc din greu. Ea este motivul pentru care „surorile Williams” există, a declarat Serena în discursul învingătoarei.

Este a 28-a confruntare dintre cele două surori, iar scorul a devenit 17-11 în favoarea Serenei. Venus Williams este, însă, jucătoarea care a câştigat de cele mai multe ori în faţa Serenei.

(w620) Serena ÅŸi

Ultima oară când cele două surori au disputat o finală de Grand Slam a fost în 2009, la Wimbledon.

Venus, 36 de ani, este prima dintre cele două surori care a disputat o finală de Mare Şlem. Se întâmpla în 1997, la US Open, când americanca a învins-o în semifinale pe românca Irina Spârlea. Venus avea să piardă atunci finala în favoarea jucătoarei Martina Hingis.

Surorile Williams au împreună 31 de trofee de Grand Slam la simplu, 14 trofee de grand slam la dublu, 4 grand slamuri la dublu mixt, 5 medalii olimpice de aur, Cupa Fed şi Cupa Hopman, locul 1 mondial atât la simplu cât şi la dublu. Rezultatele incredibile acumulate din 1997, de la primul Grand Slam, până în prezent. O minunată performanţă sportivă. Şi povestea continuă.

(w620) Serena Wil

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite