SUA: Vot istoric în Camera Reprezentanților pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Zece republicani au votat împotriva președintelui

13 ianuarie 2021, 17:19

Votul din Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a fost de 232 voturi pentru punerea sub acuzare, faţă de 197 împotrivă. Au fost 4 abțineri.

Zece parlamentari republicani au votat pentru destituirea președintelui SUA:
Dan Newhouse – statul Washington
John Katko – New York
Jaime Herrera Beutler – Washington
Adam Kinzinger – Illinois
Fred Upton – Michigan
Liz Cheney – Wyoming
Peter Meijer – Michigan
Anthony Gonzalez – Ohio
Tom Rice – South Carolina
David Valadao – California

Trump este singurul președinte din istoria Statelor Unite supus de două ori unei proceduri de destituire.

Votul din Camera Reprezentanților  va declanșa un proces în Senatul controlat în prezent de republicani,  însă nu este clar dacă acesta va putea avea loc înainte de expirarea mandatului lui Trump.

Democrații au ajuns la  această procedură după ce nu au reuşit să-l convingă pe vicepreşedintele Mike Pence să invoce amendamentul 25, prin care liderul de la Casa Albă poate fi declarat incapabil să-şi exercite funcţia.

A comentat situația din SUA, în direct la TVR, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

ACTUALIZARE Președintele Donald Trump urmează să facă declarații după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanților, potrivit CNN.

ACTUALIZARE Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Trump pentru incitare violențele de la Capitoliu. Ultimul cuvânt îl va avea însă Senatul. Zece parlamentari republicani au votat pentru destituirea președintelui SUA.

(w500) Vot în Ca

ACTUALIZARE Începe votul pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump. Cel puțin șapte republicani votează  pentru acuzarea lui Donald Trump.

(w500) Vot în Co

ACTUALIZARE Donald Trump este ”un pericol evident şi imediat” pentru SUA şi ”trebuie să plece”, a declarat miercuri lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, în deschiderea dezbaterilor asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american în exerciţiu, informează AFP.

ACTUALIZARE A fost votată rezoluția care declanșează procedura de destituire.

Votul asupra actului de acuzare este aşteptat să aibă loc în jurul orei 15:00 (20:00 GMT) în Camera Reprezentanţilor. Rezultatul votului este unul aşteptat, întrucât democraţii deţin majoritatea în Cameră.

Acesta vot va marca deschiderea formală a procedurii de impeachment împotriva celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din istorie care va fi pus sub acuzare de două ori în Congres.

Preşedintele Donald Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi, notează AFP.

Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat marţi să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l demite pe preşedintele Donald Trump, ceea ce a deschis calea pentru lansarea procedurii de destituire a liderului de la Casa Albă, a doua din mandatul acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite