Consilierul pentru securitate al Casei Albe: Nu vedem în prezent semnale privind folosirea iminentă a armei nucleare - Putin a agitat cartea aceasta de la început, o face din nou. Luăm totul foarte în serios
30 Septembrie 2022, 23:21
(actualizat 01 Octombrie 2022, 21:48) (actualizat 01 Octombrie 2022, 21:48)
|
Mihaela Carpea
Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a indicat vineri că părții ruse i-au fost comunicate consecințele pe care le-ar avea luarea în calcul de către Vladimir Putin a opțiunii nucleare. Casa Albă nu ignoră riscul implicat de afirmațiile și de amenințările lansate de liderul de la Kremlin. Sullivan a oferit și punctul de vedere al Casei Albe referitor la anunțul făcut de președintele Volodimir Zelenski privind depunerea cererii de aderare la NATO în procedură accelerată.
"Există un risc, având în vedere lejeritatea şi atitudinea războinică cu care Putin vorbeşte despre asta, că ia în considerare acest lucru şi, în acelaşi mod, am fost foarte clari care vor fi consecinţele", a declarat Sullivan.
"Nu vedem în prezent semnale privind folosirea iminentă a armei nucleare, desigur monitorizăm situația cu atenție și ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, este ceva la care suntem foarte conectați, luăm totul foarte în serios și comunicăm direct cu Rusia despre includerea tipurilor de răspuns decisiv pe care Statele Unite le-ar avea dacă Rusia alege să meargă pe acest drum întunecat", a subliniat el.
Întrebat dacă acest risc este mai mare acum decât acum 6-7 luni, consilierul Casei Albe a remarcat că "este interesant că, în momente diferite pe parcursul acestui conflict, inclusiv la momentul de început, Putin a agitat cartea nucleară". "O face din nou. Deci riscul a existat de la bun început și e acolo și astăzi", a indicat oficialul.
"Nu voi caracteriza nivelul exact, ci vreau doar să spun că luăm asta în calcul serios de ceva vreme și continuăm să o tratăm serios", a ținut el să precizeze.
Întrebat concret dacă SUA și-ar asuma un rol activ în război în cazul în care Moscova ar recurge la arme nucleare în Ucraina, Sullivan a subliniat că Rusiei i-au fost comunicate tipurile de consecințe pe care le-ar avea folosirea armelor nucleare.
"Am mai spus că nu vom transmite aceste lucruri public. Tot ce pot să vă spun este că rușii înțeleg care este situația în această problemă, noi înțelegem cum stau lucrurile și mă opresc aici", a adăugat el.
Consilierul pe probleme de securitate s-a referit și la nevoia de continuare a sprijinului oferit Ucrainei, în contextul cererii Kievului de aderare la NATO într-o procedură accelerată.
"SUA au exprimat clar de zeci de ani că sprijină politica ușilor deschise a NATO. Orice decizie privind calitatea de membru se ia între cei 30 de aliați și statele care aspiră la acest statut. Acum, din punctul nostru de vedere, calea cea mai potrivită de a ajuta Ucraina este prin sprijin practic, în teren, iar procesul de la Bruxelles ar trebui reluat într-un alt moment", a declarat Jake Sullivan.