Consiliul European, reuniune virtuală despre viitorul economiei. Nordicii nu vor să plătească facturile țărilor din Sud, afectate de criza sanitară

23 aprilie 2020, 20:35

Dezbaterea durează deja de aproape o lună, fără a se putea întrezări o soluție acceptabilă pentru toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

În timp ce țări ca Italia și Spania, susținute de Franța și Belgia, sunt pentru o punere în comun a datoriilor prin emiterea unor așa numite coronabonduri, destinate restartării economiei, nordicii se opun și nu doresc să plătească facturile celorlalți.

Dacă olandezii spun un nu hotărât, Angela Merkel are o poziție nuanțată: deși se opune coronabondurilor, este pentru un plan masiv de stimulare a economiei, un adevărat plan Marshall care să reducă turbulențele pe care le suferă economia din cauza crizei sanitare.

Rămâne de văzut ce formă va lua acest fond de redresare economică: va fi el cuprins în interiorul cadrului financiar multianual, sau dimpotrivă, va fi gândit ca un instrument separat care să poată fi accesat rapid, așa cum își doresc statele cel mai greu lovite de criză?

Un lucru e sigur: răspusul nu va veni de la reuniunea de astăzi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite