Consiliul Uniunii Europene, acord politic pentru suplimentarea asistenței de securitate acordate Ucrainei și altor state partenere

12 decembrie 2022, 13:19

 

ACTUALIZARE Kievul a primit un substanţial ajutor european după reuniunea virtuală a şefilor diplomaţiilor la care a participat şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

________________________

Discuţiile preced reuniunea G7 şi a Uniunii Europene unde se aşteaptă ca aceste instituţii să adopte noi sancţiuni la adresa Moscovei.

Liderul de la Casa Alba i-a spus omologului de la Kiev că Statele Unite se gândesc cum să sporească potenţialul de apărare antiaeriană a Ucrainei.

Miniştrii de Externe din ţările europene se pregătesc să anunţe azi sau mâine un pachet de ajutor pentru Kiev în valoare de două miliarde de euro.

Britanie, Canada şi Japonia – urmează să aibă acest summit online luni după-amiază.

Cancelarul german Olaf Scholz, care asigură în acest an preşedinţia G7, va susţine apoi o conferinţă de presă la Berlin, la ora 16.30 GMT.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu omologii săi american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron pentru a pregăti acest summit, precum şi o conferinţă în sprijinul Ucrainei care va fi organizată marţi la Paris.

Conform Palatului Elysee, „şefi de stat, şefi de guvern, miniştri” din 47 de ţări, dar şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vor participa la această conferinţă de susţinere.

Biden a reiterat duminică sprijinul SUA pentru Ucraina, conform Casei Albe.

Aceste summituri survin în contextul în care forţele ruse ţintesc infrastructuri ale unor servicii publice de bază, provocând, printre altele, întreruperi de electricitate care afectează milioane de persoane în plină iarnă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite