De la 1 ianuarie, persoanele care nu cotizează la fondul Sănătăţii vor beneficia de mai multe consultaţii gratuite la medicii de familie

20 decembrie 2022, 21:24

Din ianuarie, persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat vor avea dreptul, de exemplu, la consultaţii de prevenţie, dar şi pentru afecţiuni cronice. Aşa s-a convenit cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Până acum, medicul le putea asigura un examen privind starea generală de sănătate, o consultație pentru boli infecto-contagioase și servicii de planificare familială o dată pe an.

Exact ca orice persoană care are asigurare medicală, şi persoanele care nu au asigurare vor putea să se programeze la medicul de familie atunci când sunt răciţi, nu ştiu cum să-şi ia medicamentele pe care şi le cumpără. Nu vor primi bilet de trimitere sau reţete compensate”, explică dr. Raluca Zoițanu, preşedinte, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România.

Pentru anumite categorii de boli, pachetul minimal va cuprinde şi anumite investigaţii.

Dacă sunt boli de exemplu infecţioase, evident că vor avea acces şi la investigaţii, pentru că bolile transmisibile nu ţîn cont de calitatea de asigurat sau de neasigurat. Ele se transmit. Şi atunci, ca să opreşti transmiterea, trebuie să ai un diagnostic”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Serviciile pentru neasiguraţi vor fi plătite din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății. Medicii de familie ridică însă şi problema eticii.

Foarte mulţi nu au reușit să facă analize sau alte investigaţii decontate de către casă. Ajungi şi te gândeşti tu, ca cetăţean care plăteşti asigurările de sănătate, de fapt, de ce le plăteşti?  De ce te obligă statul să plătești asigurări de sănătate dacă la nivelul cabinetului de medicină de familie, tu ai exact aceleaşi drepturi ca un cetăţean care nu plăteşte niciun fel de asigurări”, spune dr. Daciana Toma, vicepreşedinte, Societatea Naţională de Medicină Familiei.

Vor fi nişte consultaţii care se vor supraadăuga peste consultaţiile pe care le avem în mod obişnuit. Pacienţii neasiguraţi vor veni în rând cu toţi aceştia care plătesc asigurări de sănătate care şi aşa unii dintre ei sunt supăraţi că ei plătesc mult la asigurări şi beneficiază puţin”, este de părere dr. Eva Cristescu, medic de familie în Bucureşti.

Mulţi dintre cei neasiguraţi nici nu trec pe la medicul de familie. Merg direct la camera de gardă, la urgenţe, unde beneficiază şi de analize gratuite. Detaliile privind serviciile gratuite vor apărea în noile norme de aplicare a Contractului-cadru privind asistenţa medicală, prelungit până la sfârşitul lui martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite