Consulul Japoniei la Vladivostok, reținut de FSB. Este acuzat de spionaj. Imagini din anchetă difuzate public. Moscova susține că diplomatul strângea informații militare și date despre politica internă

26 septembrie 2022, 19:27

Consulul Japoniei la Vladivostok, Motoki Tatsunori, se pare că era de multă vreme în atenția serviciilor de informații ruse, care au avut timp să organizeze și un flagrant, a transmis Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova.

Serviciul rus de securitate a difuzat imagini cu dovada, cu așa-numitul flagrant organizat într-un restaurant din Vladivostok, unde diplomatul nipon primea un plic de la un cetățean rus.

Consulul Japoniei în Extremul Orient este acuzat că strângea nu numai informații cu caracter militar, ci și informații legate de politica internă și economică a Rusiei. Serviciul rus de securitate mai afirmă că diplomatul nipon era foarte interesat de efectul sancțiunilor occidentale în regiunea Primorie din Extremul Orient.

Deci, după cum vedeți, chiar dacă îi întrebi pe ruși dacă sunt afectați de sancțiuni, riști să fii catalogat drept spion„, atrage atenția Liviu Iurea.

Diplomatul nipon a fost reținut și anchetat în fața camerelor de luat vederi.

FSB a anunțat oficial luni că diplomatul a fost declarat persona non grata după ce ar fi fost prins primind informații clasificate referitoare la impactul economic pe care l-au avut sancțiunile impuse de Occident Rusiei.

Respectivele documente ar fi conținut informații și despre cooperarea dintre Rusia și o țară din zona Asia-Pacific, iar consulul este acuzat că ar fi primit bani pentru a le obține.

Japonia nu a reacționat după primele informații legate de acest caz, menționează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite