Consumăm gemuri și compoturi din import făcute din fructe românești. 112 milioane de euro, la dispoziția producătorilor începând de astăzi

10 iulie 2017, 18:31

Livezile din comuna băcăuană Iteşti sunt renumite în Europa. De aici, sunt exportate anual zeci de tone de cireșe și vișine. Fructele se întorc apoi în România la prețuri mai mari sub formă de sucuri, compoturi și dulcețuri. Pomicultorii locali nu au bani să își facă o unitate de procesare.

De azi, producătorii agricoli care vor să își înființeze o fabrică de prelucrare a fructelor și legumelor pot primi jumătate din bani de la stat, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro. În total, pentru acest program, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale alocă 112 milioane de euro din fonduri europene. Condiția este ca 70% din materia primă să fie cumpărată de la terți.

În industria agro-alimentară e nevoie de investiții de zeci de milioane de euro, pe care cei mai mulți producători nu și le permit. De aceea, la ora actuală, puține produse tradiționale de la noi sunt certificate de UE – printre ele: magiunul de Topoloveni.

Autoritățile estimează că, datorită noului sprijin financiar, România ar putea avea 80 de fabrici noi de procesare a fructelor și legumelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite