Consumul de droguri crește în rândul tinerilor, iar specialiștii antidrog sunt puțini, fără finanțare și lipsiți de idei moderne

13 iunie 2022, 20:22

Ajung dependenți de droguri la 12-13 ani. În ultimii ani, astfel de cazuri sunt tot mai întâlnite. Indiferent de vârstă, însă, un lucru este cert: tinerii încearcă aceste substanțe periculoase. 28,9 % dintre europeni au făcut acest lucru o dată în viață, arată un raport european. Mulți dintre ei includ consumul de stupefiante în „pachetul pentru festival”. Așa cum s-a întâmplat și la noi, când zeci de tineri au fost prinși drogați la Festivalul Saga.

România are o Agenție Antidrog, a cărei misiune este să țină departe drogurile de consumatori. Știrile TVR au stat de vorbă cu unul dintre sociologii Agenției despre cum ajung tinerii sclavi ai substanțelor periculoase. Răspunsurile primite sunt însă dezarmante.

Cms. șef Lavinius Sava, ANA: Haideți să contextualizam un pic emoția asta de după Saga. Venim după doi ani de pandemie în care tinerii au stat în apartamente mici în cartierele Bucureștiului sau cine știe unde. Ei fac ceea ce face un tânăr: își urmează impulsurile. (Să se drogheze? Nu cred că e un impuls!) Dacă există disponibilitatea substanței respective – e alt lucru. Dar asta nu înseamnă că tinerii noștri sunt diferiți de alți tineri din alte țări.

De cealaltă parte, specialiștii care se luptă să pună pe picioare tinerii dependenți de droguri văd situația total diferit. Vorbesc răspicat despre greșelile făcute de autorități în lupta cu drogurile.

Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator programe No addict: La festivalul de care se pomenește am văzut, foarte frumos, corturi, fluturași, ochelari care îți blureaza vederea. Victimele nu pot fi salvate prin asemenea mijloace. În Occident s-a renunțat demult la felul asta de a face sistematic campanie, pentru că nu au efect.

Este exact ceea ce a făcut Agenția Antidrog la Festivalul Saga. Ar fi putut face mai mult, dacă ar fi existat mai mulți bani, spun reprezentanții instituției, care admit că au nevoie și de soluții moderne de combatere a consumului de droguri.

Cms. șef Lavinius Sava, ANA: Pe oricine ați întreba din țara asta vă va spune că nu are nici resurse suficiente, nici umane, nici materiale, dar din fericire trăim într-o epocă în care se fac descoperiri foarte importante în domeniu și e foarte probabil ca într-un moment apropiat în viitor să avem soluții care să nu mai fie nici atât de costisitoare.

Dar până când tehnologia să ne ajute suficient pentru a compensa lipsa resurselor, tinerii dependenți de droguri îi surprind pe specialiști cu problemele pe care le au.

Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator programe No addict: Asist pacienți tineri cu tulburări psihotice – se cred regi, se simt urmăriți că au camere implantate în pereți, sunt ascultați.

Oficial, România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește consumul de droguri. Specialiștii spun că mulți dintre consumatori nu au fost prinși în statisticile oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite