Continuă măsurătorile pe brațul Solomonov, în zilele următoare urmează Bâstroe. Primele concluzii ar trebui publicate în cel mult trei săptămâni

3 aprilie 2023, 18:02

Cele 3 nave ale Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați au făcut deja măsurătorile pe brațul Chilia, iar duminică au intrat pe brațul Solomonov, aflat în partea ucraineană.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor: A început al doilea pachet, undeva la 48 de km de canal și braț de măsurat. Ieri și astăzi se măsoară canalul Solomonov, cu acea navă pe care a pus-o la dispoziție partea ucraineană este pe canalul Solomonov. Estimăm că mâine cel târziu poimâine vom intra pe canalul Bâstroe.

Romeo Soare, şef Serviciu Pilotaj, AFDJ Galaţi: Un braț situat între km 62 și 75, care înseamnă brațul Solomonov, care înseamnă canalul Bâstroe și care înseamnă sectorul km 11- km 22. E o zonă de conflict, de aceea noi am încercat să mobilizăm foarte multe resurse, ca să finalizăm cât mai repede. Am plecat cu 3 nave de măsurători, am terminat mai repede cu 2 zile decât ne propusesem.

Datele colectate vor fi apoi analizate atent de către specialiști.

Alina Salanți, corespondent TVR: Reprezentanții AFDJ Galați speră că, până la sfârșitul acestei săptămâni, să încheie măsurătorile pe canalul Bâstroe. Urmează apoi cel puțin 10 zile de interpretare a datelor și, cel mai probabil, după sărbătorile pascale să avem și primele rezultate.

Comisia Europeană insistă ca brațul Sulina să rămână cea mai importantă rută de transport pe apă și cere ca autoritățile române să crească volumul de tranzitare a mărfurilor. De altfel, în luna februarie s-a atins un record de 408 nave.

Pentru ca vapoarele să fie ghidate cât mai rapid e nevoie de nave de pilotaj.

Statul francez a donat o astfel de pilotină către autorităților române. Ambarcațiunea, veche de 30 de ani, este în stare bună și, potrivit specialiștilor, va putea fi folosită pe fluviu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite