Contoare inteligente, mai puține decât cererea. Cele mai afectate sunt persoanele care au investit în panouri fotovoltaice

3 februarie 2023, 17:42

Cei mai afectați sunt cei care au investit în panouri fotovoltaice și vor să devină prosumatori.

În cazul acestora, montarea de contoare inteligente e obligatorie. Numărul lor a crescut atât de mult încât oferta de echipamente de măsurare a energiei electrice a ajuns să fie mai mică decât cererea. Din acest motiv apar întârzieri la racordarea la rețea.

Adrian Foltenu, preşedinte, Asociaţia Micilor Producători de Energie Electrică: Din momentul în care îşi depun hârtiile, conform regulamentelor şi a ordinelor emise de ANRE, procedura nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile. În realitate, sunt oameni care stau şi de cinci luni după aceste proceduri.

Și consumatorii casnici obișnuiți sunt afectați, în condițiile în care distribuitorii trebuie să încheie montarea contoarelor inteligente până în 2028.

Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat: Contorizarea inteligență, amânată și întârziată inadminisibil, aduce facturarea lunară la consumul real și anume transmiterea automată a indexului.

Oficialii Autorității de Reglementare în Energie pun lipsa dispozitivelor pe seama crizei internaționale a semiconductorilor.

Zoltan Bege-Nagy, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie: În acest moment, principalul motiv al întârzierilor este lipsa contoarelor. Am făcut un inventar cu privire la stocurile pe care le au în acest moment distribuitorii  și am reușit să identificăm în stocurile lor aproximativ 100.000 de contoare, în condițiile în care pe anul 2023 am avea nevoie de peste un milion.

ANRE a impus reguli noi și le-a dat posiblitatea utilizatorilor să cumpere pe cont propriu contoare inteligente, dacă operatorul de distribuție nu le poate pune la dispoziție.

Reprezentanții companiilor de utilități avertizează însă că achiziția contoarelor trebuie să respecte o serie de reguli. În caz contrar, echipamentele nu vor putea fi folosite.

Dana Dărăban, director executiv, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Există un cumul de factori care trebuie îndepliniți.  Operatorul de distribuție îi comunică utilizatorului că nu are aceste contoare sau grup de măsurare, îi informează vizavi de specificațiile tehnice, în cazul în care alege să achiziționeze, care trebuie respectate. Rambursarea costului se va face la valoarea înregistrată de operator pentru acel bun pentru ultimele 12 luni.

La nivel național, doar 30 la sută dintre contoarele vechi au fost înlocuite până anul trecut, conform celor mai recente date.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite