Contract prelungit pentru cinci ani de livrare a gazelor din Rusia pentru Republica Moldova

Contract prelungit de livrare a gazelor
Contract prelungit de livrare a gazelor
29 octombrie 2021, 22:19

„Părţile au ajuns la un acord cu privire la formula preţului, auditul datoriei moldovene la gaze şi asupra unui dialog ulterior pentru rambursări”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei Republicii Moldova, Daniel Vodă.

„La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegaţia Republicii Moldova şi Gazprom. Părţile au ajuns la un acord principial privind formula de preţ, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz şi necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”, anunţă și Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021, utilizând formula de preţ propusă de partea moldovenească, transmite tvrmoldova.md.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferenţa de volum a fost achiziţionată în această perioadă de pe piaţa spot, prin intermediul companiei Energocom, la preţuri de piaţă.

Gazprom a confirmat anunţul într-un comunicat separat.

Pe 22 octombrie, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în domeniul energetic pentru o lună. Parlamentul a votat măsura pentru că ţara traversează o criză a gazului, după ce contractul de livrare dintre MoldovaGaz şi Gazprom a expirat, iar negocierile dintre Chişinău şi Moscova au eşuat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite