Control mai strict pentru importurile de deșeuri la vamă. Registru în care trebuie înscriși toți operatorii care aduc gunoaie reciclabile în România

7 februarie 2022, 20:00

Autoritățile vor să pună capăt situațiilor în care polițiștii de frontieră descoperă transporturi de deșeuri mascate cu acte ce par în regulă. Trei tone și jumătate de haine uzate au fost oprite în Vama Petea, recent. Cu două zile în urmă, polițiștii de frontieră din județele Teleorman și Călărași au descoperit alte 600 de tone de deșeuri din plastic și 19.000 de kilograme de deșeuri textile cu documente incerte.

Ministerul Mediului anunță înființarea unui registru în care trebuie înscriși obligatoriu toți operatorii care aduc deșeuri în România. În plus, numărul de puncte de frontieră prin care tirurile, trenurile de marfă sau vapoarele vor putea trece va fi limitat: doar 15 din cele 92 prin care pot trece acum. Vor fi cinci pe frontiera de vest, trei în partea de nord, două în est și cinci în sud. De asemenea, autoritățile vor ca și traseul deșeurilor importate să fie monitorizat din momentul în care trec granița până când ajung la fabricile de reciclare. Sunt măsuri care ar trebui să blocheze importurile ilegale de deșeuri.

LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne: Rezultatele anului 2021 ne arată o creștere a fenomenului infracțional. Au fost sesizate 513 infracțiuni vizând operațiuni ilegale cu deșeuri, fiind descoperite 14.839 tone de deșeuri amestecate și deșeuri substanțe periculoase, 81.478 de litri de substanțe și deșeuri periculoase și 147 kg de mercur.

În top trei județe cu celele mai multe infracțiuni sesizate anul trecut sunt București, Galați și Giurgiu. Tot în 2021, la nivelul frontierei cu Bulgaria și Ungaria, au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de deșeuri, peste 40% din total. Cele mai mari cantități de deșeuri au fost descoperite în porturile la Marea Neagră.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: În cazul în care DEE-urile vin și sunt dezasamblate și se recuperează aur, argint, cupru, plastic și intră într-un proces de reciclare, pot genera activitate legală economică în România. Dacă ele vin cu alt scop, sunt amestecate și mâine poimâine sunt uitate undeva pe câmp, este un fenomen împotriva căruia trebuie să luptăm.

Proiectul ordinului comun privind stabilirea punctelor de frontieră pentru transferurile de deșeuri se va afla în perioada următoare în dezbatere publică. România, la fel ca alte state europene, poate importa deșeuri reciclabile care sunt considerate mărfuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite