Controversele formulei de pace avansate de China. SUA o respinge în totalitate. Putin, noi acuzații la adresa NATO

26 februarie 2023, 18:59

Președintele Zelenski nu exclude discuții pe tema a ceea ce numește reflecții de pace ale Chinei, nu un plan de pace, care ar plasa Bejingul pe post de mediator între Ucraina și Rusia. El a avertizat că orice plan trebuie să includă o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina și a spus că este deschis unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping.

Propunerea Chinei enumeră câteva principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare. Nu se vorbește despre retragerea trupelor ruse din Ucraina.

”Nu am văzut nimic în plan care să indice că există ceva care ar fi benefic pentru oricine, în afară de Rusia, dacă ar fi urmat planul Chinei. Ideea că China va negocia rezultatul unui război, unul total nedrept pentru Ucraina, pur și simplu nu este rațională”, declară Joe Biden, preşedintele SUA.

Ministrul german al Apărării este rezervat în privința propuneri de pace a Chinei, spunând că totul trebuie judecat după fapte, nu după vorbe. Der spiegel menționează că Beijingul ar pregăti o producție de drone de atac pentru armata rusă.

Iar Vladimir Putin declara că Rusia va ține cont nu numai de arsenalul nuclear al Statelor Unite, dar și de cel deținut de celelalte țări membre NATO în cazul în care care Occidentul va dori să reia discuțiile pe tema reducerii armamentelor strategice ofensive. Și lansează noi acuzații la adresa Occidentului într-un interviu pentru postul public de televiziune.

„În situația actuală, când statele cele mai importante ale NATO au anunțat că urmăresc înfrângerea strategică a Rusiei, ca poporul nostru să sufere, nu putem să nu ținem cont, în condițiile astea, de arsenalul lor nuclear. Cu atât mai mult cu cât ei livrează în Ucraina armament în valoare de zeci de miliarde de dolari. Prin asta de fapt NATO participa la conflict”, a declarat Vladimir Putin.

Potrivit Wall Street Journal, Germania, Franţa şi Marea Britanie ar avansa ideea unui așa numit pact de securitate, care să includă legături mai puternice între NATO și Ucraina, pentru a încuraja Kievul să înceapă negocieri de pace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă