Convorbire Antony Blinken – Serghei Lavrov. Ministrul rus de Externe acuză Statele Unite de „propagandă” și că încurajează Kievul pentru o „rezolvare militară a problemei Donbasului”

12 februarie 2022, 10:07

ACTUALIZARE Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ”deschisă” calea diplomatică, dar că va fi nevoie de o ”dezescaladare” din partea Moscovei, a anunţat Departamentul de Stat.

Secretarul de stat ”a precizat că o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei rămâne deschisă, dar că aceasta va necesita o dezescaladare din partea Moscovei şi discuţii de bună credinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de AFP.

O invazie a Ucrainei, pe care Rusia este acuzată că o pregăteşte, ”ar duce la un răspuns transatlantic hotărât, masiv şi unit”, a adăugat el.

La rândul său, Serghei Lavrov a calificat drept „provocări” acuzaţiile Washingtonului, care a spus că se teme de o invazie rusă în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

ACTUALIZARE „Campania de propagandă lansată de Statele Unite şi aliaţii săi cu privire la ‘o agresiune a Rusiei’ împotriva Ucrainei are ca scop provocarea, încurajând autorităţile de la Kiev” să se lanseze într-o „rezolvare militară a problemei Donbasului”, potrivit comunicatului Ministerului de Externe Rus.

Rezumând convorbirea telefonică purtată sâmbătă cu Blinken, Lavrov a mai declarat că Washingtonul şi Bruxelles-ul au ignorat cerinţele de securitate cheie ale Rusiei.

Rusia a acumulat forţe militare în apropierea Ucrainei, alimentând temerile că ar putea să o invadeze. Moscova neagă astfel de planuri.

ACTUALIZARE Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că va discuta sâmbătă cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a preveni o posibilă invazie rusă a Ucrainei, scrie France Presse.

„Continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale escaladării ruse, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţele Ucrainei”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă sâmbătă în Fiji.

„Dacă Rusia este cu adevărat interesată să rezolve această criză, pe care ea însăşi a creat-o, prin diplomaţie şi dialog, suntem gata să o facem”, a spus el.

„Dar trebuie făcut într-un context de dezescaladare. Până acum am văzut doar o escaladare din partea Moscovei”, a adăugat el.

„Acesta este un moment esenţial. Suntem pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla”, a avertizat şeful diplomaţiei americane.

Blinken a asigurat din nou că Washingtonul şi aliaţii săi vor impune „rapid” sancţiuni punitive Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, ceea ce, a spus el, se poate întâmpla acum „în orice moment”.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat decizia”, a adăugat el.

„Dar ceea ce ştim este că el a pus în practică o capacitate de a acţiona într-un termen foarte scurt”, a mai declarat Blinken.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite