COOLTURA | Valentina Rusu-Ciobanu, prima expoziție în România, la Palatul Suțu

14 noiembrie 2020, 16:55

Zeci de lucrări din atelierul de la Chișinau al Valentinei Rusu Ciobanu au fost aduse la București pentru această mare expoziție care-i este dedicată.

În România, artista a mai fost prezentă doar în 2 expoziții de grup în 1975 și-n 2009.

Valentina Rusu Ciobanu și-a început studiile la școala de arte din Chișinau, unde în 1940 a fost eleva lui Auguste Baillayre.

În anii războiului a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Jean Cosmovici, asistent fiindu-i Corneliu Baba.

Sculptura și modelajul artistic i le-a predat Ion Irimescu.

Când trupele sovietice au intrat pe teritoriul României, artista a trebuit să se întoarcă la Chișinău, unde și-a continuat formarea sub îndrumarea rusului Ivan Hazov.

În pofida intedicțiilor din timpul comunismului, albumele de artă occidentală pătrundeau în marile orașe sovietice. Valentina Rusu Ciobanu a fost mereu la curent cu modele și mișcările artistice din Vest, pe care le-a integrat în propriul ei metabolism creator.

Iată de pildă Autoportret în ochelari din 1974, considerată cea mai fotorealistă lucrare a pictoriței.

Dincolo de pictură, în cazul Valentinei Rusu Ciobanu vorbim și despre forța de iradiere a ei și a familiei sale în comunitatea artistică. A fost căsătorită cu Glebus Sainciuc, sculptor, pictor și genial creator de măști, iar casa lor a fost un adevarat centru al efervescentei scene culturale din Chișinăul sovietic.

Visul Valentinei Rusu Ciobanu e ca această casă, în care își păstrează cea mai mare parte a tablorilor create de-a lungul timpului, să devină muzeu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite