COOLTURA Arta și dogma. Povestea unei expoziții sistate la Palatele Brâncovenești

COOLTURA Povestea unei expoziții sistate la Palatele Brâncovenești
COOLTURA Povestea unei expoziții sistate la Palatele Brâncovenești
20 august 2021, 16:00

Un tablou cu trei îngeri cu capul în jos a stârnit scandalul de la Centrul cultural Palatele Brâncovenești. Conducerea a cerut scoaterea lucrării din expoziția Time Rush a lui Genu Berlo pe motiv că nu respectă dogma creștină. Artistul și curatoarea au denunțat decizia ca fiind un act de cenzură.

Explicația conducerii Palatelor Brâncovenești abundă în trimiteri teologice și atrage atenția că o lucrare, „indiferent dacă este vorba despre o creație modernă care își regăsește resursele într-un substrat iconografic religios, trebuie să respecte dogmele din care se inspiră”.

Tensiunea a atins apogeul zilele trecute, când conducerea Palatelor Brâncovenești a închis expoziția cu o lună mai devreme. Consiliul de administrație care a luat hotărârea a invocat un viciu de procedură care s-ar fi petrecut la avizarea planului cultural la sfârșitul lui 2019. În explicația oficială trimisă către TVR, conducerea arată că “Instituţia are datoria de a veghea ca programele şi activitatea culturală să nu intre în contradicţie, prin tematici şi conţinuturi, cu valorile, principiile morale şi spirituale specifice tuturor categoriilor de public vizitator, să nu ofenseze memoria cititorului aşezământului cultural”.

Artistul a trimis o contestație către Direcția de cultură a Primăriei Bucureștiului. Palatele Brâncovenești sunt în subordinea Consiliului General al Capitalei și sunt conduse interimar de un manager și un director artistic fără studii de specialitate.

Un punct de vedere exterior conflictului i-am cerut criticului de artă Erwin Kessler. Vorbește și el despre cenzură, dar în principal reproșul pe care-l face e de ordin estetic.

Restructurată, expoziția interzisă va ajunge la Galateca și va invita la dezbatere, chestionând  libertatea de exprimare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Rusia adoptă o nouă lege care permite cenzura și limitează libertatea de expresie