COOLTURA Critici pentru o piesă de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. O asociație de părinți, inspectorul școlar și primarul atrag atenția asupra unei scene de bullying
21 Noiembrie 2020, 15:58

Un adevărat scandal s-a iscat în jurul unui spectacol al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, acuzat de vulgaritate şi limbaj necorespunzător. Producţia online "98% Decizia corectă" tratează situaţia mamelor minore, un subiect sensibil în România de azi, iar scena care a deranjat e una de bullying, în care cuvintele tari sunt acoperite cu sunete din montaj. Cei nemulțumiţi sunt o asociaţie de părinţi, inspectoratul şcolar şi primarul din Piatra Neamţ. Teatrul si managerul lui, cunoscuta regizoare Gianina Cărbunariu, sunt puşi acum în situaţia de a-şi apăra libertatea de exprimare artistică.

Bulgărele acuzațiilor a pornit de la publicarea în presa locală a unor fragmente din scenariul spectacolului "98% Decizia corectă", scoase din context. Este vorba despre o scenă de bullying, în care cuvintele tari sunt acoperite la montaj, redată realist și necesară în economia spectacolului, care ne arată drama unei adolescente însărcinate.

Au reacționat o asociație de părinți, inspectorul general și primarul din Piatra Neamț, toți fără să fi văzut spectacolul, toți scandalizați de ceea ce au numit "limbajul necorespunzător".

Spectacolul spune povestea Izabelei, o tânără de 17 ani, elevă model, care rămâne însărcinată, deși a folosit mijloace contraceptive. Din elevă model, devine cea mai bârfită fată din școală, pe care toată lumea o arată cu degetul și o judecă. Cei din jurul ei o presează să ia o decizie în privința păstrării copilului.

Publicul trebuie să reflecteze asupra a 8 variante deschise de final.

Spectacolul face parte dintr-un proiect educativ al Teatrului din Piatra Neamț și urma să fie prezentat liceenilor.

Acum, directorii de licee vor decide dacă vor permite difuzarea lui.

Cazul spectacolului de la Teatrul din Piatra Neamț arată și un conflict în jurul libertății de exprimare artistică. Cum ar trebui actorii și regizorii să-și facă meseria? Cât de idilic, de aseptic ar trebui redate teatral anumite situații grave de viață, în spectacolele pentru tineri?

Spectacolul poate fi văzut gratuit pe internet până pe 23 noiembrie.