COOLTURA. Figuri feminine remarcabile: Aviatoarele din Escadrila Sanitară

20 martie 2021, 09:57

O ie a Smarandei Brăescu şi casca acesteia de aviatoare, tunica Marianei Drăgescu, însemnări ale Nadiei Russo-Bossie, un album cu fotografii de pe front sunt câteva piese de patrimoniu, expuse la Muzeul de Istorie, prin care e recreată povestea a 3 dintre aviatoarele Escadrile Sanitare care a salvat vieți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Își riscau viața, făceau 6,7 zboruri pe zi pentru că nu puteau transporta mai mult de doi răniți odată.

La începutul secolului trecut, cu greu cele 3 femei au ajuns în aviație. Cea mai faimoasă dintre ele a rămas Smaranda Brăescu, campioană mondială la parașutism.

În primii doi ani de existenţă a Escadrilei Sanitare, avioanele au fost pilotate doar de femei. Celor trei eroine li s-au alăturat: Virginia Thomas, Virginia Duţescu, Victoria Pokol, Eliza Vulcu, Maria Neculae, Stela Huţan.

Misiunile lor le-au purtat în Basarabia (1941), la Stalingrad (1942) şi în Crimeea (1943).

După război însă au avut de suferit din cauza regimului comunist. Smaranda Brăescu a fost acuzată că a făcut parte dintr-un complot contra guvernului Groza. Condamnată la închisoare, ea s-a ascuns la o mănăstire din Cluj, unde a și murit curând de cancer.

Nadia Russo a fost acuzată într-un proces de spionaj în favoarea englezilor, a fost închisă ani buni și deportată în Bărăgan, unde a murit în mizerie în 1988.

Doar Mariana Drăgescu a trăit destul de mult încât să fie onorată cum trebuie după 1989.

Mariana Drăgescu a fost singura dintre aviatoarele române care a zburat atât pe Frontul de Est, cât şi pe cel de Vest, ajungând până în Slovacia şi apoi la Viena. Drăgescu a rămas în aviația civilă, a fost instructoare de pilotaj.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite