COOLTURA. Figuri feminine remarcabile: Aviatoarele din Escadrila Sanitară
20 Martie 2021, 09:57 (actualizat 20 Martie 2021, 16:08)
(actualizat 20 Martie 2021, 16:08) | Știrile TVR

Trei dintre aviatoarele care au transportat răniţi şi au salvat mii de vieţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt eroinele unei miniexpoziţii la Muzeul Naţional de Istorie. Smaranda Brăescu, Nadia Russo şi Mariana Drăgescu au făcut parte din Escadrila Sanitară. Din păcate, în timpul comunismului au avut de suferit, fie au fost închise, fie au fost lăsate uitării.

O ie a Smarandei Brăescu şi casca acesteia de aviatoare, tunica Marianei Drăgescu, însemnări ale Nadiei Russo-Bossie, un album cu fotografii de pe front sunt câteva piese de patrimoniu, expuse la Muzeul de Istorie, prin care e recreată povestea a 3 dintre aviatoarele Escadrile Sanitare care a salvat vieți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Își riscau viața, făceau 6,7 zboruri pe zi pentru că nu puteau transporta mai mult de doi răniți odată.

La începutul secolului trecut, cu greu cele 3 femei au ajuns în aviație. Cea mai faimoasă dintre ele a rămas Smaranda Brăescu, campioană mondială la parașutism.

În primii doi ani de existenţă a Escadrilei Sanitare, avioanele au fost pilotate doar de femei. Celor trei eroine li s-au alăturat: Virginia Thomas, Virginia Duţescu, Victoria Pokol, Eliza Vulcu, Maria Neculae, Stela Huţan.

Misiunile lor le-au purtat în Basarabia (1941), la Stalingrad (1942) şi în Crimeea (1943).

După război însă au avut de suferit din cauza regimului comunist. Smaranda Brăescu a fost acuzată că a făcut parte dintr-un complot contra guvernului Groza. Condamnată la închisoare, ea s-a ascuns la o mănăstire din Cluj, unde a și murit curând de cancer.

Nadia Russo a fost acuzată într-un proces de spionaj în favoarea englezilor, a fost închisă ani buni și deportată în Bărăgan, unde a murit în mizerie în 1988.

Doar Mariana Drăgescu a trăit destul de mult încât să fie onorată cum trebuie după 1989.

Mariana Drăgescu a fost singura dintre aviatoarele române care a zburat atât pe Frontul de Est, cât şi pe cel de Vest, ajungând până în Slovacia şi apoi la Viena. Drăgescu a rămas în aviația civilă, a fost instructoare de pilotaj.