COOLTURA. Hektomeron: 100 de spectacole semnate de 100 de regizori din 100 de ţări
13 Februarie 2021, 17:06 | Știrile TVR

Un proiect teatral inedit se desfăşoară la Teatrul Naţional din Craiova, Hektomeron, 100 de microspectacole semnate de 100 de regizori din 100 de ţări, timp de 4 luni. Filmuleţele reprezentaţiilor de până acum pot fi văzute gratuit, online pe hektomeron.com.

Un show solo, actorul în fața unei camere, creând o poveste vreme de 14 minute, după ce a lucrat cu un regizor de la distanță. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, coordonează repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

Trebuie doar să se încadreze într-o schemă de lumini, de culori și de poziții ale camerei de filmat care e fixă. Sursă de inspirație e Decameronul lui Boccacio.

100 de regizori din 100 de țări au lucrat cu actorii Teatrului Național din Craiova. Printre ei și Luiza Cocora, stabilită de ceva vreme în Canada și reconvertită de la actorie la regie de film. Am întebat-o cum a fost această experiență.

Acest spectacol maraton, Hektomeron, de 25 de ore, se va trasmite live de pe scena Teatrului Național din Craiova și va fi proiectat pe ecrane mari în mai multe orașe, dar și străinătate la filiale ale Institutului Cultural Român.

În funcție de ameliorarea situației pandemice, data acestui spectacol va fi în mai sau iunie.