COOLTURA Invitație la "Noiembrie digital", un festival internațional lansat de Institutul Francez din Paris, la care participă și România
21 Noiembrie 2020, 17:47

Cu toate restricţiile care fac imposibilă organizarea unor evenimente cu publicul, Institutul Francez din România se adaptează. Digitalizarea e cuvântul cheie, în ideea de a ajunge online la cei interesaţi. În noiembrie, institutul desfăşoară un festival digital. Cinema "Elvira Popescu" ajunge în casele noastre, iar în holul institutului poate fi văzută o expoziţie de realitate augmentată. Directoarea institututului, Hélène Roos, a vorbit la emisiunea "Cooltura" despre această tranziţie digitală alertă, forţată de criza sanitară.

"Noiembrie digital", festivalul internațional lansat de Institutul Francez din Paris, la care participă și România, aduce în prim plan realitatea augmentată.

Fotografiile și cărțile prind viață într-o expoziție inedită, în holul Institutului Francez din București. Cu ajutorul unor aplicații pe telefon, ai acces la animații care îmbină realitatea augmentată cu grafica, muzica și coregrafia. Răsfoim cartea "Aqua Alta - trecând prin oglindă", creată de compania franceză "Adrien M & Claire B".

Cea mai mare provocare a momentului a fost adaptarea cinematografului "Elvire Popesco" la noile condiţii. Acum, "Elvire chez vous" aduce filme direct în casele spectatorilor din toată țara. Proiecţiile online sunt urmate de întâlniri virtuale cu regizorii şi cu protagoniştii peliculelor.

Tot la capitolul 'Noutăți', Institutul Francez se mândrește cu crearea unei rezidențe de creație destinate artiștilor și scriitorilor români și francezi. Un mic studio cochet, proaspăt amenajat în curtea sediului din Bulevardul Dacia, își așteaptă locatarul.

Primul concurs de candidaturi pentru "Residence de poche" va fi lansat luna aceasta, iar în funcție de natura proiectului prezentat, câștigătorii pot rămâne o lună, două sau trei.

De 8 ani, a devenit o tradiție ca, toamna, studenții români să desemneze laureatul premiului "Goncourt choix de la Roumanie". Anul acesta, câștigătorul este Miguel Bonnefoy, cu romanul "Heritage".