COOLTURA "Jurnal intim" al lui Theodor Pallady, la Muzeul Național de Artă. O parte din expoziție este dedicată relației de caldă prietenie pe care Pallady a avut-o cu Henri Matisse
03 Decembrie 2021, 17:24 | Știrile TVR

La 150 de ani de la naşterea lui Theodor Pallady, Muzeul Naţional de Artă îi consacră patru expoziţii inedite. Mergem astăzi la Palatul Regal, unde, sub titlul "Jurnal intim", sunt reunite tablouri care prezintă o temă predilectă a pictorului: femeia în intimitatea ei. Multe dintre lucrări n-au mai fost expuse din 1971, de la marea retrospectivă Pallady de atunci.

Vedem la expoziția Pallady de la Muzeul Național de Artă zeci de ipostaze ale femeii în intimitatea ei. Ajungem să îl cunoaștem și altfel pe artist, pentru că lucrările sunt însoțite de pasaje din jurnalul său.

O parte din expoziție este dedicată relației de caldă prietenie pe care Pallady a avut-o cu Henri Matisse. O relație prezentă în jurnal, începută în atelierul lui Gustave Moreau și din care nu au lipsit disputele epistolare pe teme artistice.

Expoziția surprinde și o evoluție a stilisticii lui Pallady. Indiferent că pune accent pe desen și culoare, ca la începuturi, sau că trupurile capătă forme mai stilizate, ca spre sfârșitul carierei, femeia lui Pallady își păstrează statutul de parteneră egală și absolut necesară pictorului.