COOLTURA Lucrările sculptorului Virgil Scripcariu, expuse la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sculptorul Virgil Scripcariu, un nume important al artei noastre, şi-a strâns lucrări din varii etape de creaţie şi le-a adus în faţa publicului de peste Prut, la Muzeul de Artă a Moldovei. Iar discursul lui, prin felul în care îşi trăieşte arta, e o pledoarie continuă pentru educaţie artistică.
Virgil Scripcariu e un artist cu un stil inconfundabil, cu forme epurate şi teme care ţin de experienţe umane fundamentale ca maternitatea, iubirea sau copilăria. Alături de soţia lui, care e istoric de artă, trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, unde susţine programe de educație prin artă pentru adulți și copii. Maestrul şi mentorul lui a fost Vasile Gorduz, iar expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău s-a născut dintr-o apropiere complexă faţă de Basarabia.
Expoziţia cuprinde 27 de lucrări, 14 sculpturi și 13 gravuri, din etape diferite de creaţie, care dau imaginea evoluţiei artistului în timp.
Mulţi ani l-a preocupat condiţia maternităţii. Sursa de inspiraţie i-a fost chiar soţia lui, care i-a dăruit 6 copii. Aşa a apărut în sculpturile lui Virgil Scripcariu ideea unei relaţii speciale în care copilul cu forţa lui îşi apără mama. De altfel prima statuie a lui Virgil Scripcariu în spațiul public a fost tocmai o „maternitate", amplasată în Bucureşti, pe strada Arthur Verona, în faţa Bisericii Anglicane.
În faţa Muzeului de Artă din Chişinău, cu ocazia expoziţiei, trecătorii văd o Ecvestra a lui Virgil Scripcariu. O cheie de interpretare a lucrării ne-o oferă chiar artistul. Nevoia omului de autodepăşire o tratează satiric, incisiv.
De mai bine de 10 ani de când trăieşte în satul Piscu din judeţul Ilfov, Virgil Scripcariu a învăţat să fie un artist dedicat comunităţii. A creat un spaţiu cultural vizitat de copii şi adulţi, a creat ateliere, o mică şcoală primară, un muzeu, toate sub denumirea de Școala de la Piscu.
Rememorând începuturile şi felul în care s-a apropiat el de sculptură în adolescenţă, deşi urma un liceu tehnologic şi n-avea nicio înclinaţie pentru artă, Virgil Scripcariu îşi percepe astăzi arta ca un adevărat destin, ca o formă complexă de autocunoaştere.
Expoziţia de la Muzeul de Artă din Chişinău e deschisă până pe 9 ianuarie.
O variantă online a lucrărilor lui Virgil Scripcariu găsiţi şi pe platforma TheOpen-Art.com, singura galerie virtuală din România și Republica Moldova. Sub titlul Forţa iubirii, au fost selectate câteva dintre sculpturile lui în bronz, alamă sau ipsos, din binecunoscuta serie „Maternitate", alături de „Ecvestră" și câteva portrete.