COOLTURA Metroul bucureștean, un spațiu cultural. Stația Piața Romană, transformată într-o galerie de artă

11 februarie 2022, 15:32

Timp de o săptămână, pe timpul nopții, după retragerea trenurilor în depouri, 14 artiști au transformat stația de metrou Piața Romană într-o galerie de artă contemporană. Vedem picturi murale sau realizate în tehnica „paste up”, o instalație de obiect, lucrări grafice sau realitate augmentată.

DUMITRIŢA RĂZLOG, artist plastic: Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez în spaţiul public, mi se pare că arta din spaţiul public e mai accesibilă oamenilor şi plus că metroul este un loc în care cobori şi te desprinzi de lumea exterioară.

ANDU DUMITRESCU, coordonator artistic – Asociaţia VAR: Metroul devine un spațiu cultural urban, asta e povestea. Metroul trebuie să fie așa, nu e în sine un spațiu în care doar alergăm și din care ieșim și reintrăm fără să avem niciun fel de contact cu ce reprezintă el așa la nivelul culturii urbane a orașului București.

ANDU DUMITRESCU, coordonator artistic – Asociţia VAR: Are la bază o grămadă de determinare și dorința imensă de a aduce artiştii în contact cu călătorii, cu locuitorii orașului. Cel mai bun loc pentru a putea comunica cu cât mai mulți oameni din oraș este stația de metrou.

Ideea proiectului nu este de a decora pur și simplu stațiile de metrou, ci de a promova mișcarea artistică contemporană și viziunea artiștilor despre timpul pe care îl trăim. Expoziția de la Piața Romană este a doua organizată în subteran, după cea de la stația Izvor.

ANDU DUMITRESCU, coordonator artistic – Asociţia VAR: Nu există o temă, nici nu ne-am gândit să fixăm o temă anume, indiferent pentru ce stație, în ce stație am intra, artiștii au avut libertatea de a alege spațiul și de a se raporta la el. Majoritatea sunt create în ideea călătoriei, adaptate la spațiile pe care le-am avut la dispoziție, la suprafețele pe care le-am avut, care sunt atipice cu totul, adică nu e ușor să intervii pe faianță, pe mozaic, deci nu există o temă generală a expoziției, tema în sine e doar Orașul M.

DUMITRIŢA RĂZLOG, artist plastic: Totul a pornit de la ideea trecerii prin pandemie şi am vrut să fie o lucrare imersivă care să aducă exteriorul în interior. Aşa cum ne-am dorit noi când eram în perioada de pandemie şi stăteam în izolare, din cauza asta am ales scările de aici şi lucrarea, practic, e o imagine din exteriorul scărilor rulante care trec pe aici.

ANDU DUMITRESCU, coordonator artistic – Asociţia VAR: Ați observat probabil că toată lumea folosește un telefon, non stop, mai ales în metrou am observat că lumea e blocată în ecran, și sperăm că poate în felul ăsta le oferim niște momente de respiro, de evadare din lumea asta virtuală și atât. Avem acolo o lucrare care se referă la asta, lucrarea Andreei Toma.

DUMITRIŢA RĂZLOG, artist plastic: Orașul M este adresat tuturor oamenilor care folosesc metroul, dar și mai mult oamenilor care ajung să audă de el și își doresc să intre în spațiu și să vadă lucrurile făcute de noi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă