COOLTURA Muzeul Național de Artă Contemporană aniversează 20 de ani cu cinci noi expoziții

4 februarie 2022, 18:59

Noul sezon expozițional de la Muzeul de artă contemporană e centrat pe figura binecunoscută a lui Ion Grigorescu. Acum, la 77 de ani, muzeul îi dedică o retrospectivă care-i recompune numeroasele vieți artistice și variatele medii de expresie folosite de-a lungul carierei – pictura, fotografia, performance-ul, filmul și instalația. Accentul e pus pe împletirea biografiei lui cu arta. Depun mărturie și impresionante serii fotografice.

La parterul muzeului e readusă în atenție ceramica, datorită Martei Jakobovits, într-o expoziție spectaculoasă. Într-o ramură atât de tactilă, care presupune și-un bagaj științific practic serios, artista caută un dialog cu formele preexistente din natura. Așa se explică montajele în care, pornind de la creațiile ei, inserează ulterior diferite materiale naturale.

La etajul al treilea găsim niște colaje de mari dimensiuni, semnate de Mircea Stănescu. Lucrările au o poveste interesantă. Au fost create într-un apartament de bloc, în condiții dificile, în deceniul al optulea și de-abia acum și-au găsit etalarea potrivită.

Pariul oricărui sezon la MNAC e cum poate fi îmbrăcată impunătoarea sală de marmură a muzeului. De data aceasta, au fost alese lucrări de mici dimensiuni de Șerban Sava, care ignoră spațiul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite